Formula 1
4

Max Verstappen će postati najmlađi vozač u historiji Formule

Klix.ba
Max Verstappen
Max Verstappen
F1 tim Torro Rosso je potvrdio izvještaje da će šesnaestogodišnji Max Verstappen postati najmlađi vozač u historiji Formule 1, a bolid pomenute ekipe će voziti od sljedeće sezone.

Mladi Holanđanin, čiji je otac Jos Verstappen vozio za Minardi prije deset godina, zamijenit će Jeana-Erica Vergnea 2015. godine.

Šef ekipe Torro Rosso, Franz Tost, zahvalio se Francuzu Vergneu za ono što je uradio od 2012. godine te je dodao da još uvijek zaslužuje mjesto u najbržem cirkusu na svijetu.

Ovo su loše vijesti za Carlosa Sainza Juniora, koji je ranije glasio za prvog kandidata koji će biti timski kolega Rusu Daniilu Kvyatu.

"Mnogi me pitaju kojim putem ću krenuti, a ja govorim da će to biti isti put kojim sam išao od početka godine. Vrijedno ću raditi i boriti se za titulu u Renaultovoj seriji", napisao je Sainz nakon što je čuo navedene vijesti.

Vergne još uvijek nije komentarisao ovaj slučaj.

Vijesti je prvi saopćio šef Red Bulla dr. Helmut Marko na austrijskoj televiziji Servus TV.

Marko je rekao da će Verstappen debitovati u martu naredne godine kao sedamnaestogodišnjak. Narednog vikenda će se pojaviti na stazi Spa-Francorchamps, ali samo kao posmatrač.

"Nakon završetka sezone u Formulu 3, počet će intenzivan program priprema za Maxa. Organizovat ćemo mu test od 300 km kako bi dobio super dozvolu", kazao je Marko.

Postoje i glasine da bi mladi Verstappen mogao debitovati krajem ove sezone, možda u Austinu, Brazilu ili Abu Dhabiju tokom jutarnjih treninga u petak.

"Nije nam bilo teško da primijetimo izvrstan talent koji ovaj mladić posjeduje. Ponosni smo što se pridružio Red Bullu. Max je tip vozača koji može početi karijeru odmah u Formuli 1. Nema mnogo onih koji se mogu pohvaliti uspješnom tranzicijom s kartinga na Formulu 3. Njemu ne treba više iskustva", dodao je Marko.