Formula 1
0

Massa se vratio u Brazil i želi što prije za volan

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Povrijeđeni pilot Ferrarijeve F1 ekipe Felipe Massa doputovao je u rodni Brazil nakon devet dana provedenih u budimpeštanskoj Vojnoj bolnici.

Ondje je morao ostati nakon nesreće tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske, na kojoj je poslije udarca opruge, koja se odvojila s bolida Rubensa Barrichella, u kacigu izgubio svijest i pri brzini većoj od 200 kilometara na sat udario o gumeni zid. Zaradio je tom prilikom prelom lobanje i povredu lijevog oka.

Oporavak će 28-godišnji vozač nastaviti pretragama u bolnici Albert Einstein u Sao Paulu u koju je ušao u jutarnjim satima utorka, te bi iz nje u srijedu trebao biti pušten na kućnu njegu.

  • Osjećam se mnogo bolje i želja mi je što se skorije oporaviti kako bih se mogao vratiti za volan Ferrarija - izjavio je Massa za službene stranice talijanske F1 ekipe, gdje je također kazao kako ne pamti nesreću:

  • Pomalo je to čudan osjećaj. Tačno znam što se dogodilo, znam da me opruga s Rubensovog bolida pogodila u kacigu, ali tom prilikom nisam osjetio što se događa. Rekli su mi da sam na trenutak izgubio svijest i da sam se zabio u zaštitnu ogradu, te da sam se nakon dva dana probudio u bolnici. Ničega se ne sjećam, pa su mi ljekari sve morali objasniti.

  • Ono što posljednje pamtim jest da sam bio iza Barrichella na kraju brzog kruga u drugom sektoru, nakon toga mi je nastala praznina - objasnio je.

Prošlogodišnji doprvak proveo je nekoliko dana u iniciranoj komi i na respiratoru prije no što je pušten s intenzivne njege.

Ferrari je umjesto Masse za sljedeću utrku sezone, VN Europe u Valenciji (23. avgusta), angažirao bivšeg sedmerostrukog svjetskog prvaka Michaela Schumachera (40).