Potpisan ugovor
58

Madrid u kalendaru Formule 1 od 2026. godine, ovako će izgledati konfiguracija staze

D. B.
Formula 1 je zvanično saopćila da će se Velika nagrada Španije održavati u Madridu od 2026. do 2035. godine.

F1 i IFEMA MADRID su postigli dogovor, tako da će glavni grad Španije dobiti novu stazu za najbrže bolide. Ovu stazu će djelomično činiti ulice grada u kombinaciji sa dijelovima koji se ne koriste za saobraćaj.

Staza će biti izgrađena oko izložbenog centra IFEMA svjetske klase, bit će duga 5,47 kilometara i sastojat će se od 20 zavoja. Očekuje se da će kvalifikacijsko vrijeme kruga iznositi 1 minutu i 32 sekunde.

Staza imati kapacitet veći od 110.000 gledatelja dnevno, no tokom prvog dijela ugovora je plan da se taj broj poveća na 140.000 gledatelja dnevno. Stoga će Madrid postati jedna od F1 staza s najvećim kapacitetom.

Staza će biti udaljena svega pet minuta vožnje od aerodroma Madrid-Barajas Adolfo Suarez, što će joj omogućiti da bude i jedna od najpristupačnijih u kalendaru. Također, njena lokacija je blizu linija metroa, voza i gradskog saobraćaja. Procjenjuje se da će oko 90 posto fanova moći doputovati do staze korištenjem javnog prijevoza, dok će oni koji se budu odlučili za smještaj biti udaljeni svega nekoliko minuta šetnje.

IFEMA MADRID za cilj ima da ova utrka bude jedan od najodrživijih F1 događaja u sezoni.

Pored standardnog programa F1 vikenda, u centru Madrida će biti organizovane različite aktivnosti za fanove. Bit će uključeni lokalni biznisi i škole, kako bi cijela zajednica profitirala od događaja. Procjenjuje se da će Formula 1 donijeti gradskoj ekonomiji 450 miliona eura na godišnjem nivou.