Klix.ba na VN Italije
58

Leclerc donio Ferrariju prvu pobjedu u Monzi nakon devet godina

E. B.
(Foto: EPA-EFE)
Današnja utrka Formule 1 za Veliku nagradu Italije u Monzi bila je sva u znaku crvene boje.

Charles Leclerc je pred više od 100.000 navijača donio prvu pobjedu Ferrariju nakon devet godina i Fernanda Alonsa, a nakon što je prošao kao prvi kroz cilj na tribinama je nastalo pravo ludilo, javlja reporter portala Klix.ba iz Monze.

Utrka je obilovala mnoštvom uzbuđenja. Na samom startu utrke Sebastian Vettel je napravio nevjerovatnu glupost, izvrtio se u Ascari šikani, a potom se neoprezno vratio na stazu i udario u bolid Lancea Strolla (Racing Point), zbog čega mu je stradalo prednje krilo i morao je otići u boks da ga zamijeni.

Vettel je zbog ove velike greške kasnije dobio i kaznu od deset sekundi obaveznog zaustavljanja u boksu, te je utrku završio tek na 13. mjestu.

Leclerc, koji je vodio veliku bitku sa vozačima Mercedesa Lewisom Hamiltonom i Valtterijem Bottasom na kraju je trijumfovao pod izuzetno sumnjivim okolnostima.

Naime, sredinom utrke Leclerc je izgurao sa staze Hamiltona, a zbog toga je dobio samo upozorenje iako mnogi svjetski stručnjaci i bivši vozači smatraju kako je trebao dobiti najmanje pet sekundi kazne zbog toga.

Na kraju su Hamiltonu gume otkazale, te je za pobjednikom zaostao 35 sekundi, a borbu do samog kraja sa Leclercom je vodio Bottas koji je na kraju utrku završio sa manje od sekunde zaostatka.

U ukupnom poretku Hamilton vodi sa 284 boda ispred Bottasa (221), Verstappena (185), Leclerca (182) i Vettela (169).