Formula 1
0

Kubica: Moram se vratiti još ove godine!

Totalsport
Robert Kubica (Foto: Reuters)
Robert Kubica (Foto: Reuters)
Poljski vozač Renaultovog F1 tima Robert Kubica izrazio je u intervjuu za La Gazzettu dello Sport veliki optimizam kad je u pitanju njegov povratak na staze.

Višestruki prijelom desne ruke, noge i šake zadobio je Robert Kubica u nedjeljnoj reli-utrci Ronde di Andora. Kubica je u operacijskoj dvorani proveo sedam sati. Dva tima kirurga radili su na Kubicinoj desnoj ruci, koju su uspjeli spasiti.

"Moram se vratiti još ove godine", kaže Kubica u intervjuu koji je dao iz svog kreveta u bolnici, podsjećajući na incident koji mu se dogodio prije sedam godina. Tada je stradao u prometnoj nesreći kao putnik, u automobilu kojeg je vozio njegov prijatelj. U njihov automobil zabio se pijani vozač.

"Slomio sam tada istu ruku, desnu. Nakon četiri dana tada nisam osjećao ruku ovako dobro kao sada i to mi je utjeha. Sada mogu osjetiti prste na desnoj ruci", kazao je 26-godišnji poljski vozač.

"Želim se vratiti na stazu jači nego ikada. Nakon ovakve nesreće više niste isti, nakon toga morate biti jači. Meni se to već dogodio 2007. godine u Kanadi, kada sam imao sudar. Morao sam pauzirati od utrka, a kada sam se vratio, bio sam bolji nego prije."

"Vozač nije samo gas ili volan, vozač je više od toga. Mentalno sam jači kao vozač od te 2007. godine. Tako će biti i ovoga puta, samo da se fizički potpuno oporavim."

Ljekari su saopćili kako bi oporavak poljskog vozača mogao potrajati i godinu dana. Renault je već prihvatio činjenicu da ga neće biti na dispoziciji najmanje tri mjeseca.

Vodeći poljski sportski dnevnik Przeglad Sportowy također je objavio razgovor s Kubicom.

"Učinit ću sve što mogu kako bi se što prije vratio na staze. Prije sedam godina su mi ljekari, nakon što sam stradao u nesreći, predviđali godinu dana pauze u prvim prognozama. Onda su mi rekli da se neću vratiti minimalno tri mjeseca. Vratio sam se za šest sedmica. No, ovog puta će biti teže. Znam to i moram biti oprezniji."

Vratimo se Kubicinom intervjuu za Gazzettu, u kojem je objasnio zašto je vozio taj nesretni reli.

"Reliji nisu samo strast. Reliji su i vrlo kvalitetan trening za Formulu 1. Postao sam bolji vozač u Formuli 1 jer sam prošle godine nastupio u puno relija. Vožnje relija mi pomažu u održavanju koncentracije, jer imamo malo testiranja u Formuli 1. Reliji mi pomažu da radim na određenim segmentima u kojima imam prostora za napredak. To je važno za sezonu poput ove, u kojoj imamo 20 utrka."

Na upit hoće li i dalje voziti relije kada se oporavi, odgovorio je: "Ne znam. Vidjet ćemo kada za to dođe vrijeme."