Marca
0

Košarkaš i bogataš osnivaju novi tim Formule 1?

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Najavljeno proširenje Formule 1 za sljedeću sezonu otvorit će mjesto vjerovatno trima momčadima željnim takmičenju u elitnom automobilističkom sportu.

Ko će se ugurati u odabrano društvo nagriženo ekonomskim problemima i sukobima Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) i Udruženja F1 momčadi (FOTA) još uvijek nije poznato, tek je znano da su interes za time pokazali američki tim USF1, Lola, Litespeed, Aston Martin i Prodrive, a sada im se priključuje i špansko-meksička kombinacija u jakom sastavu.

Naime, kako piše madridski dnevni sportski list Marca, na pomolu je formiranje momčadi temeljene na kapitalu meksičkog biznismena Carlosa Slima, trećeg najbogatijeg čovjeka na svijetu, čija se imovina procjenjuje na 35 milijardi američkih dolara.

Ime koje bi dodatno privuklo finansijere jest ono proslavljenog španskog košarkaša Los Angeles Lakersa Paua Gasola, a sve bi to u uspješan projekt pokušao upakovati bivši i ne baš uspješni Minardijev F1 vozač Adrian Campos. Dotični je proveo tek jednu sezonu među vozačkom elitom (1987/88) i nikada nije osvojio niti boda u takmičenju.

Obistini li se ideja, za tim bi vozili potentni mladi Meksikanac Sergio Perez (19) i španski pilot s F1 isustvom Pedro de la Rosa (38), trenutačno test vozač McLaren-Mercedesa.