Uoči utrke u Monacu
6

Korisnici interneta ne "popuštaju" Mazepina, brojne šale na račun vozača Haasa

D. B.
Nakon što je neslavno ušao u Formulu 1, ruski vozač Haasa Nikita Mazepin na meti je fanova najbržeg cirkusa na svijetu, ali i šire javnosti.

Nikita je sin ruskog milijardera Dmitrija Mazepina, vlasnika kompanije Uralchcm, koji je također zainteresovan za svijet utrka. Bio je u pregovorima da preuzme nekadašnji tim Force India, koji je na kraju završio u vlasništvu Lawrencea Strolla. Stoga je svoju pažnju Mazepin usmjerio na Haas te praktično sponzorstvom kupio sjedište za svog sina Nikitu, koji je ranije bio testni vozač za Force Indiju te je završio na petom mjestu u Formuli 2 prošle sezone u kojoj je zabilježio dvije pobjede.

Međutim, Nikita nikako da prestane graditi negativan publicitet, 2016. godine je pesnicom udario timskog kolegu Calluma Illota, a prije početka aktuelne sezone se našao na udaru kritika zbog videa objavljeno na Instagramu u kojem dodiruje grudi djevojke tokom vožnje automobilom.

Nakon početka sezone se našao i na udaru kritika vozača zbog svog ponašanja na stazi i izazivanja incidenata, a već su ga javno kritikovali vozači Sergio Perez, Charles Leclerc, Lando Norris i Antonio Giovinazzi. Esteban Ocon je rekao da je uplašen jer niko ne zna šta će Mazepin uraditi sljedeće na stazi.

Haasov bolid u ovoj sezoni nije konkuretan, ali je Mick Schumacher ipak bolji od Nikite Mazepina u protekle četiri utrke.

Kritike na Mazepinov račun se nastavljaju, ali i brojne šale, pa su se uoči utrke u Monacu pojavili različiti mimovi (meme).

Na nekim od njih je Mazepin predstavljen kao vozač koji pravi gužvu uprkos tome što je u bolidu Formule 1, dok neki "predviđaju" da će završiti u moru. Također, na jednoj od fotomontaža je umjesto u standardni kombinezon odjeven u ronilačko odijelo, a prikazen je i pod vodom sa svojim timom mehaničara.

Trkački vikend počinje u četvrtak, dok se utrka u Monacu vozi u nedjelju.