Velika nagrada Monaca
13

Kiša skratila utrku u Monte Carlu, Red Bull maksimalno iskoristio greške Ferrarija

K. H.
Sergio Perez (Foto: EPA-EFE)
Sergio Perez (Foto: EPA-EFE)
U Monte Carlu danas je održana utrka za Veliku nagradu Monaca, a pobjedu po izuzetno teškim uslovima za vožnju odnio je vozač Red Bulla Sergio Perez.

Utrka na ulicama Monte Carla uvijek donosi mnogo uzbuđenja, a kada tome dodamo činjenicu da je uoči planiranog početka utrke počela padati jaka kiša te da je zbog toga start pomjeren, odmah je bilo jasno da će se na stazi dešavati mnoge stvari i da nas do kraja očekuje mnogo uzbuđenja.

Na kraju utrke, pobjedu je upisao vozač Red Bulla Sergio Perez, kojem je to bila prva pobjeda u sezoni, a iza njega ostao je vozač Ferrarija Carlos Sainz. Mjesto na podijumu još je zauzeo trenutno vodeći u generalnom plasmanu Max Verstappen, a na četvrtom mjestu završio je drugi vozač Ferrarija Charles Leclerc.
Za Leclerca je ovo bio razočaravajući rezultat jer je danas krenuo sa prve startne pozicije i nadao se da može smanjiti razliku u odnosu na prvoplasiranog Verstappena, a njega je na kraju skupo koštala loša procjena za promjenu guma s onih koje su za kišu na one za promjenjive vremenske uslove.
S obzirom na to da ove sezone utrka može trajati maksimalno tri sata sa svim prekidima, u Monte Carlu se vozilo do 18 sati, odnosno vozači su završili 64 kruga.

Verstappen je ostao prvi u ukupnom poretku i sada ima 125 bodova, devet više od Leclerca koji ima 116 bodova, dok je treći današnji pobjednik Perez koji ima 110 bodova.