Iznenađujući povratak
13

Kevin Magnussen će voziti za Haas u novoj sezoni Formule 1

D. B.
Kevin Magnussen
Kevin Magnussen
Haas je zvanično potvrdio da će njegov vozač u novoj sezoni Formule 1 biti Kevin Magnussen.

Senzacionalni povratak Magnussena u najbrži cirkus na svijetu prilično je veliko iznenađenje. Haas je tražio novog vozača nakon što je otkaz dobio Nikita Mazepin, ali se špekulisalo o drugim imenima. "Kandidati" su bili Haasov testni vozač Pietro Fittipaldi, bivši vozač Alfe Romeo i aktuelni testni vozač Ferrarija Antonio Giovinazzi, aktuelni prvak Formule 2 Oscar Piastri, kao i Jehan Daruvala, no Haas je iznenadio sve.

Magnussen je poznat ljubiteljima Formule 1, za McLaren je vozio 2014. godine, naredne je obavljao funkciju rezervnog i testnog vozača, potom je vozio Renault 2016. godine, a onda je postao vozač Haasa 2017. godine. Ekipu je napustio 2020. godine te je vozio sportske automobile i IndyCar, a očekivalo se da će se priključiti Peugeotovom timu u World Endurance Championshipu ove godine, no to se ipak neće dogoditi jer se Danac vraća u Formulu 1.

Dvadesetdevetogodišnji Magnussen će tako biti timski kolega Micku Schumacheru.

"Oduševljen sam zbog povratka Kevina Magnussena u Haas F1 Team. Tražili smo vozača koji će učiniti tim boljim i koji ima F1 iskustvo, tako da smo lako donijeli odluku. Kevin je dostupan odmah tako da se može pojaviti na testiranju u Bahreinu uz Micka Schumachera i Pietra Fittipaldija. Također, on je bio ključna komponenta u našim ranijim uspjesima, ne samo kada je riječ o našim najboljim rezultatima 2018. godine. Nastavio je dokazivati da je sjajan vozač prošle sezone kada je vozio automobile i ostvarivao podije te pobjede. On će nam pomoći da razvijamo naš bolid VF-22", izjavio je direktor Haasa Guenther Steiner.

Magnussen je također sretan zbog povratka u Formulu 1.

"Bio sam veoma iznenađen, ali i jednako uzbuđen zbog poziva iz Haasa. Gledao sam u drugom pravcu za 2022. godinu, no prilika za povratak u F1 i to u tim koji odlično poznajem je bila previše privlačna. Zahvaljujem se Peugeotu što me je pustio, a hvala i Geneu Haasu te Guentheru Steineru na prilici da nastavim svoju F1 karijeru. Imali smo dobar odnos koji je zadržan i nakon mog odlaska. Informisan sam o novom bolidu i njegovom potencijalu, posla ima mnogo, ali sam uzbuđen što ću biti dio toga. Jedva čekam da sjednem u bolid na stazi u Bahreinu", rekao je Magnussen.

Testiranje u Bahreinu je posljednje pred početak sezone, održava se od 10. do 12. marta, a prvi trkački vikend je na rasporedu od 18. do 20. marta na istoj stazi.