Formula 1
37

Jules Bianchi u kritičnom, ali zasad stabilnom stanju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vozač Formule Jules Bianchi je u kritičnom, ali stabilnom stanju nakon hitne operacije zbog teške povrede glave koju je zadobio u jučerašnjem sudaru u utrci za Veliku nagradu Japana.

Njegovi roditelji stigli su u Japan kako bi vidjeli svoga sina koji je u nedjelju udario u pomoćno vozilo na stazi Suzuka. Ljekari su odbili komentarisati Bianchijevo stanje u ponedjeljak.

"Bianchi je u kritičnom, ali zasad stabilnom stanju. To je sve što mogu reći", rekao je glasnogovornik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Matteo Bonciani za Associated Press.

Bianchi je imao udes u 44. krugu kada je udario u dizalicu koja je uklanjala bolid Adriana Sutila. Ostao je bez svijesti i u teškom stanju je prevezen u bolnicu.

Veliki broj vozača, uključujući i legendu F1 Alaina Prosta, krivi promotore utrke za sve što se događalo. Naime, oni su odbili prijedlog FIA-e da se vozi ranije u nedjelju kako bi se izbjeglo nevrijeme.

U vrijeme kada je Bianchi doživio nesreću, padala je jaka kiša, a vozači su se žalili na smanjenu vidljivost.

Porodica Bianchi je već izgubila jednog člana porodice u udesu. Naime, Julesov rođak je 1969. poginuo u nesreći pri testiranju bolida na stazi u Le Mansu.