VN Mađarske
0

Jensonu Buttonu druga pobjeda u sezoni

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Staza Hungaroring je u nedjelju bila domaćin jedanaeste utrke Svjetskog prvenstva Formule 1. Pobjednik Velike nagrade Mađarske je britanski vozač McLaren-Mercedesa Jenson Button.

To je druga Buttonova pobjeda u sezoni, nakon Velike nagrade Kanade, ali i druga pobjeda zaredom McLarena. Naime, u prošloj utrci, na Nürburgringu, slavio je Lewis Hamilton.

Uz sve to, Button je na samom startu već proslavio jubilej. Ovo mu je bila 200. utrka u Formuli 1 kao i jedanaesta pobjeda ukupno. Prvu je pobjedu u karijeri Button ostvario baš na Hugaroringu 2006. godine.

Velika nagrada Mađarske odavno slovi kao jedna od najnezanimljivijih utrka, jer staza Hungaroring svojom trasom nikako ne nudi previše mogućnosti za pretjecanje i spektakularne manevre. No, ove godine je bilo izuzetno uzbudljivo i zanimljivo, te se može reći da se gotovo u svakom krugu nešto zanimljivo događalo negdje diljem staze.

Takvom razvoju situacije je doprinijela kiša koja je jače padala na startu i u prvom dijelu utrke, da bi nakon toga prestala, pa ponovno nakratko počela u drugoj polovici. No, klizavih podloga duž staze je ostalo do samog kraja.

Dramatiku su ovom prilikom režirala četvorica vozača. Sjajna nadmetanja su imali Lewis Hamilton, Jenson Button, Sebastian Vettel i Fernando Alonso. Posebno su upečatljivi bili dvoboji dvojice McLrenovih vozača, Hamiltona i Buttona, koji su se više puta prestizali i mijenjali na prvom mjestu.

Svakako, ovom prilikom su ljudi u boksovima bili itekako zaposleni, pa se i tamo odlučivalo o ukupnom pobjedniku.

Prava zbrka je vladala sve do dvadeset krugova prike kraja kada je na stazu ponovno palo nekoliko kapi kiše. One su otjerale Hamiltona u boks i to dva puta do kraja utrke, čime je izgubio mogućnost da se bori za pobjedu od koje nije bilo daleko. Uz to je Hamilton dobio i kaznu zbog naguravanja s Di Restom.

Sve je to najbolje iskoristio njegov timski kolega Jenson Button koji je do kraja proveo vrijeme na prvom mjestu, sa šest-sedam sekundi ispred Sebastiana Vettela. Fernando Alonso je, pak, ostao treći, dok je Hamilton u završnici pretekao Webbera i tako se zadovoljio tek četvrtim mjestom. Sljedeća utrka je Velika nagrada Belgije (staza Spa) koja se vozi 26. kolovoza.

Formula 1, VN Mađarske, rezultati:

  1. Jenson Button (McLaren Mercedes) 1h46:42.337
  2. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) +3.588
  3. Fernando Alonso (Ferrari) +19.819
  4. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +48.338
  5. Mark Webber (Red Bull Renaul) +49.742
  1. Felipe Massa (Ferrari) + 1:23.176
  2. Paul di Resta (Force India) +1 krug
  3. Sebastien Buemi (Toro Rosso) +1 krug
  4. Nico Rosberg (Mercedes) +1 krug
  5. Jaime Alguersuari (Toro Rosso) +1 krug

Ukupni poredak:

  1. Vettel 234 bodova
  2. Webber 149
  3. Hamilton 146
  1. Alonso 145
  2. Button 134