Max Mosley
0

"Jako smo blizu dogovora s FOTA-om"

Totalsport
Predsjednik Međunarodne federacije autosportova (FIA) Max Mosley ponudio je tračak nade u rješenje krize u Formuli 1 i sprečavanje raskola natjecanja na dva dijela.

Nakon što je osam FOTA-inih ekipa (Ferrari, McLaren-Mercedes, Brawn GP, BMW-Sauber, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Renault ) zaprijetilo pokretanjem vlastitog natjecanja budući da ni u posljednjim pregovorima s FIA-om nije došlo do dogovora oko pravila za sljedeću sezonu, iz vladajuće su organizacije autosporta zaprijetili tužbom protiv svih osam ekipa radi kršenja zakona, tačnije ugovornih obveza.

Ipak, prema Mosleyjevim riječima, čini se da bi u posljednji tren do dogovora ipak moglo doći.

"Neće biti nikakve tužbe. Mislim da je razgovor bolja opcija od povlačenja po sudovima. Vrlo smo, vrlo blizu što se samih činjenica tiče. Samo ako su ekipejoš voljnje sjesti i riješiti posljednjih par poteškoća", rekao je Mosley.

Unatoč pomirbenom tonu FIA-in predsjednik nije propustio podcrtati da su FOTA-ine ekipe te koje su “neumjerene u svom pristupu”, ali se slaže da do dogovora mora doći čim prije.

"Ako se ovakva situacija rastegne ona najviše šteti ekipama. Ne šteti toliko FIA-i, već šteti ekipama jer utječe na njihove sponzore", zaključio je Mosley.

Vlasnik komercijalnih prava Formule 1 Bernie Ecclestone bio je zadovoljan činjenicom da bi do dogovora dvaju strana ipak moglo doći.

"Ako Max kaže da je dogovor blizu, onda je to dobro", bio je kratak Ecclestone.

Kako je FIA još u subotu trebala objaviti konačan popis ekipa za nastup u natjecanju 2010. godine, a propustila je to učiniti i odgodila taj čin, saga oko spornih pravila (ograničenje budžeta na 45 milijuna eura u zamjenu za tehnološke inovacije) se i dalje nastavlja, ali joj se ipak nazire kraj.