Zamijenio De Vriesa
8

Horner o promjeni u AlphaTauriju: Nije bilo svrhe čekati, želimo vidjeti šta Ricciardo može

D. B.
Šef Oracle Red Bull Racinga, Christian Horner, tokom podcasta je govorio o "posudbi" rezervnog vozača Daniela Ricciarda ekipi AlphaTauri, gdje je Australac zamijenio Nycka de Vriesa.

De Vries je ranije bio u ulozi rezervnog vozača Mercedesa u periodu od tri sezone, a u kokpitu AlphaTaurijevog bolida se našao na početku aktuelne sezone i to nakon što je impresionirao kao iznenadna zamjena u Williamsu tokom prošlogodišnjeg trkačkog vikenda u Italiji kada je završio deveti. Međutim, većim dijelom tekuće sezone se mučio da performansama parira timskom kolegi Yukiju Tsunodi te nije uspio osvojiti nijedan bod u deset voženih utrka ove godine.

"Situacija je postala teška za De Vriesa, ali treba uzeti u obzir to da su očekivanja od njega bila velika. Iako nema iskustva u Formuli 1, on je ipak veoma iskusan vozač. Generalno je mišljenje da Nyck baš i nije pogodio cilj, a tada se postavlja pitanje koje su opcije ukoliko želimo promijeniti stvari. Iz perspektive Red Bull Racinga, za mene je nainteresantnija opcija bila vidjeti kakve su Danielove performanse. To je bila odluka koju smo donijeli, sve se dogodilo brzo i on je tu za utrku u Mađarskoj", rekao je Horner.

De Vries je svoju "sudbinu" također saznao brzo.

"Sve se dogodilo nešto brže od očekivanog, posebno kada se uzme u obzir da nismo završili test. Helmut (Marko) je razgovarao s Nyckom, on je bio čovjek koji ga je i doveo. Mislim da su razgovarali o 11. krugu", dodao je šef Red Bull Racinga.

De Vries je bio jedan od dva nizozemska vozača na gridu ove sezone uz Maxa Verstappena iz Red Bull Racinga, a Horner je otkrio da su željeli dozvoliti da nastupi na domaćoj utrci u Nizozemskoj u augustu prije nego ga zamijene.

"Situacija je teška, to bi značilo da ga ostavljamo u bolidu i nakon ljetne pauze. Mislim da je sve bilo jasno, nije bilo svrhe čekati. Ako ćemo uraditi nešto, onda to trebamo uraditi odmah i dati Danielu 12 utrka da vidimo šta može", zaključio je Horner.