VN Australije
0

Hamiltonu prvi "pole-position", Grosjean treći

Totalsport
Lewis Hamilton (Foto: AFP)
Lewis Hamilton (Foto: AFP)
Lewis Hamilton odvozio je najbrže vrijeme slobodnog treninga dan uoči prve utrke nove sezone Formule 1, na Velikoj nagradi Australije u Melbourneu. Njegov McLaren pokazao se pak najbržomekipom.

Potvrđuje to drugo mjesto Jensona Buttona, zbog čega će dva McLarenovog Britanca po prvi put otkako su upareni prije dvije godine zajedno početi jednu utrku Svjetskog prvenstva iz prvog reda.

Hamilton, koji je došao do svog 20. "pole-positiona" i drugog na Albert Parku, nagovijestio je da bi McLaren ove sezone mogao biti superbrz, te da je ekipa iz Wokinga tokom pauze stvorila najbolji automobil. Najbrži je krug (1:24.922) odvozio praktički odmah po izlasku na stazu, u prvom brzom krugu, ostavši jedini koji se spustio ispod minute i 25 sekundi.

Treće je mjesto senzacionalno zauzeo 26-godišnji Švicarac iz Lotus Renaulta Romain Grosjean, koji je time došao do uspjeha karijere. Vozit će u nedjelju svoju tek osmu F1-utrku, prvu nakon 2009. godine.

Četvrto je mjesto u subotu zauzeo Michael Schumacher u Mercedes GP-u, dok su se iz njega plasirala dva Red Bulla: ljubimac domaće publike Mark Webber i svjetski prvak Sebastian Vettel, koji je lani izborio 15 "pole-positiona" tokom 19 takmičenja kroz sezonu.

Krug favorita na sedmom mjestu zatvara drugi Mercedesov vozač Nico Rosberg, koji je od finalnog dijela kvalifikacija očekivao i više.

Podbacili su u subotu tokom drugoga dijela kvalifikacija Ferrarijevi vozači. Fernando Alonso izvrtio se na stazi i završio u pijesku. Na kraju je završio na 12. mjestu. Felipe Massa krenut će u utrku tek sa 16. mjesta.

Osim Alonsa, tokom prvog dijela treninga izlijetali su također Sebastian Vettel i Michael Schumacher. Oni nisu ugrozili svoj nastup u završnom dijelu treninga.

Povratnik u Formulu 1 i svjetski prvak iz 2007. godine, Finac Kimi Räikkönen, zauzeo je sa svojim Lotusom tek 18. poziciju. Prilično slabo uzme li se u obzir sjajan rezultat njegova timskog kolege.

Prva utrka sezone na melburnskom Albert Parku sutra (nedjelja) počinje u sedam sati ujutro.

 Formula 1, VN Australije, službeni trening:

  1. Hamilton (McLaren) 1:24.922
  2. Button (McLaren) +0.152
  3. Grosjean (Lotus) +0.380
  1. Schumacher (Mercedes GP) +0.414
  2. Webber (Red Bull) +0.729
  3. Vettel (Red Bull) +0.746
  4. Rosberg (Mercedes GP) +0.764
  5. Maldonado (Williams) +0.986
  6. Hülkenberg (Force India) +1.529
  7. Ricciardo (Toro Rosso) -