Formula 1
28

Hamilton slavio na Velikoj nagradi Meksika i ostao u utrci za titulu

Piše: E. B.
Lewis Hamilton (Foto: AFP)
Lewis Hamilton je slavio ispred timskog kolege u Mercedesu Nice Rosberga na Velikoj nagradi Meksika i na taj način je ostao u utrci za titulu prvaka Formule 1 za 2016. godinu.

Odmah na startu vidjeli smo mnogo uzbuđenja. Lewis Hamilton, koji je startao utrku sa pole pozicije, je naglo zakočio u prvoj krivini, te je izletio na travu, ali je uspio ostati u vodstvu.

Drugoplasirani Nico Rosberg i trećeplasirani Max Verstappen u Red Bullu su se sudarili također u prvoj krivini, ali srećom bez težih posljedica i ostali su na svojim pozicijama.

Te sreće nije bio vozač Manora Pascal Wehrlein. Esteban Gutierrez je sa svojim Haasom udario u Marcusa Ericssona u Sauberu, koji se zakucao u Wehrleina i izbacio ga iz utrke.

Do kraja utrke Hamilton je sačuvao prvo mjesto i ostvario 51. pobjedu u karijeri i izjednačio se sa Alainom Prostom po broju ukupnih pobjeda, a drugi kroz cilj je prošao Rosberg.

Treći kroz cilj je prošao Verstappen nakon velike borbe sa Nijemcem Sebastianom Vettelom u Ferrariju kojeg je četiri kruga prije kraja na nesportski način blokirao i kažnjen je sa pet sekundi, te je Vettel proglašen trećeplasiranim, a Verstappen je završio kao peti iza timskog kolege Ricciarda.

U generalnom poretku i dalje vodi Rosberg ispred Hamiltona, ali sada sa samo 19 poena prednosti (349 - 330), a do kraja šampionata su ostale utrke u Brazilu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.