VN Španije
76

Hamilton rutinski slavio u Barceloni, Ferrari uništio Vettelu utrku

Piše: E. B.
(Foto: AFP)
Britanac Lewis Hamilton je slavio na Velikoj nagradi Španije. Vozač Mercedesa je utrku krenuo sa prve startne pozicije i nije je ispuštao do kraja, te je povećao prednost u odnosu na Sebastiana Vettela na 17 bodova.

Već u prvom krugu desio see veliki incident. U trećoj krivini Romain Grosjean je izgubio kontrolu nad bolidom, te se okrenuo na stazi, a u njega su udarili Nico Hülkenberg i Pierre Gasly i safety car je morao izaći na stazu gdje se zadržao šest krugova.

U 18. krugu je Vettel, koji je zaostajao više od šest sekundi za vodećim Hamiltonom je otišao u boks, a prilikom izlaska je "zaglavio" iza Kevina Magnussena.

Odmah iza njega u narednom krugu je u boks otišao i Valtteri Bottas, a mehaničari su veoma sporo zamijenili gume, te je Vettel iskoristio DRS na startno-ciljnom pravcu i prestigao Magnussena i istovremeno izašao ispred Bottasa i sačuvao drugo mjesto.

U 27. krugu Kimi Räikkönen je zbog kvara na motoru morao odustati od utrke, a u 40. krugu odustao je i Esteban Ocon, zbog čega je pozvan virtuelni safety car.

I onda nova glupost Ferrarijevih čelnih ljudi. Pozvali su Vettela u boks bez ikakvog razloga, a još su i mehaničari napravili katastrofalan posao pri zamjeni guma, te je Nijemac sa drugog pao na četvrto mjesto, iza Maxa Verstappena.

Verstappen je ozbiljno oštetio prednje krilo u 43. krugu kada je prilikom nastavka trke udario u bolid Sergeja Sirotkina.

No, i sa neispravnim krilom Verstappen je uspio odbraniti svoju poziciju, te se popeo na podij.

Poredak VN Španije: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Verstappen, 4. Vettel, 5. Riccardo, 6. Magnussen, 7. Sainz, 8. Alonso, 9. Perez, 10. Leclerc...