Velika nagrada Brazila
36

Hamilton prvi, Verstappen drugi u kvalifikacijama, ali obojici prijeti žestoka kazna

E. B.
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Lewis Hamilton je osvojio prvo, a Max Verstappen drugo mjesto u kvalifikacijama za Veliku nagradu Brazila, no obojica bi mogla biti žestoko kažnjena.

Hamilton je u Mercedesu ostvario vrijeme 1:07.934, no po svemu sudeći neće početi večerašnju sprint-utrku s prve startne pozicije.

Naime, tehničkom inspekcijom bolida nakon kvalifikacija ustanovljeno je da je zadnje krilo na Hamiltonovom bolidu neispravno, tačnije da DRS sistem nije u skladu s propisima.

DRS sistem radi tako što omogućava vozačima da otvore zadnje krilo na pravcima i na taj način smanje otpor zraka, dnosno povećaju brzinu bolida.

Prema pravilima krilo se može otvoriti maksimalno 85 milimetara, a na Hamiltonovom bolidu je ta granica premašena i zbog toga Hamiltonu prijeti diskvalifikacija iz kvalifikacija, te bi sprint-utrku krenuo s posljednjeg mjesta.

Prvi koji je posumnjao u ispravnost Hamiltonovog DRS-a je bio upravo Verstappen koji je odmah po završetku kvalifikacija došao do Lewisovog bolida i sam je krenuo u "inspekciju".

No, dozvoljeno je samo gledati, ali ne i dirati tuđi bolid što je uradio Max, te bi zbog toga mogao biti kažnjen sa nekoliko mjesta na startu sprint-kvalifikacija.

Mercedes će svoju odbranu zasnivati upravo na činjenici da je Verstappen dirao zadnje krilo, te da je na taj način mogao raširiti otvor DRS-a, a šta će sudije odlučiti saznat ćemo ubrzo.

Sprint-utrka se vozi danas s početkom u 20:30 sati.