Timski rad
10

Hamilton o najgoroj pobjedi u karijeri: Palo mi je na pamet da pustim Bottasa

Klix.ba
Bottas i Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Bottas i Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Vozač Mercedesa Lewis Hamilton otvoreno je kazao da je tokom trke za Veliku nagradu Rusije koja se u nedjelju vozila u Sočiju razmišljao o prepuštanju prve pozicije timskom kolegi Valtteriju Bottasu te da mu je ova pobjeda jedna od najgorih u karijeri.

Iz Mercedesa su poručili da je Bottas drugi klupski vozač i da je to surova realnost, dok je Hamilton s druge strane priznao kako je u jednom trenutku razmišljao pustiti svog kolegu na prvo zasluženo mjesto, kako bi odnio pobjedu.

Ipak, timski ciljevi su na prvom mjestu.

"Palo mi je na pamet da pustim Bottasa i stvarno sam razmišljao o tome. Posljednjih 12 krugova sam mislio kako je čudan osjećaj imati prednost i nije mi bilo prijatno. Prošle godine je bilo slično, ali se sjećam da je tim tražio rezultat. Trebalo nam je tih deset poena jer ako se auto pokvari i izgubimo dva motora, gubimo šampionat za jedan ili tri poena. Onda bismo se vratili na ovaj dan i rekli da nismo radili kao tim. Tako je razmišljao tim iako je veoma teško to progutati", kazao je Hamilton pa nastavio:

"Ovo je najčudniji dan kojeg mogu da se sjetim u ovom sportu i u svojoj karijeri. Čudno je jer se loše osjećam, ali sam i zahvalan momcima iz fabrike koji su omogućili dvostruku pobjedu. Pobjeda je, ali ona na koju sam najmanje ponosan. Ovdje se radi o osvajanju šampionata i nije bitno na koji način ćete to osvojiti. Vemoa je važno odati priznanje Bottasu, mi kao vozači postojimo da bismo trijumfovali, a ako ti neko ovako oduzme zrak, oduzme ti život... Toliko je to sve duboko", iskreno je rekao Hamilton.

Britanac se trenutno nalazi 50 poena ispred Sebastiana Vettela, a do kraja šampionata Formule 1 ostalo je još pet trka.