Formula 1
0

Hamilton ne želi titulu "za zelenim stolom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vozač McLarena Lewis Hamilton izjavio je kako ne želi da titulu osvoji administrativnim putem, nakon što su predstavnici njegovog tima uložili žalbu na odluku Svjetske automobilske federacije (FIA) da ne kazni vozače BMW-a i Williamsa.

"To ne bi bilo u redu. Želio sam da osvojim titulu na stazi, pobjedom, u velikom stilu, a ne ovako. Kimi je obavio fantastičan posao u posljednje dvije utrke. Pobijedio je i bilo bi nepošteno kada bi mu oduzeli titulu. To vjerovatno ne bi bilo dobro ni za cijeli sport", rekao je vozač McLarena za BBC.

Hamilton je posljednju utrku sezone završio na sedmom mjestu, što mu, nakon pobjede Raikkonena, nije bilo dovoljno za osvajanje naslova svjetskog prvaka. Međutim, tri vozača koja su utrku okončala ispred Hamiltona, Kubica (BMW), Rosberg (Williams) i Heidfeld (BMW) pod istragom su zbog nedozvoljene temperature goriva dolivanog u njihove bolide. Zvaničnici FIA-e odlučili su da ne kazne pomenute vozače, ali je McLaren uložio žalbu o kojoj će se raspravljati u decembru.

Ako bi FIA usvojila žalbu, Hamilton bi umjesto dva boda za sedmo mjesto u Brazilu dobio pet bodova kao četvrtoplasirani, pa bi prvenstvo završio sa dva boda više od Raikkonena.