Iz radničke porodice
12

Hamilton: Formula 1 je postala klub sinova milijardera, moramo to promijeniti

D. B.
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Lewis Hamilton (Foto: EPA-EFE)
Sedmostruki svjetski šampion Formule 1 Lewis Hamilton smatra da je ovaj sport postao "klub sinova milijardera" te da u budućnosti mora biti pristupačniji svima.

Hamilton je rekao da bi, zbog činjenice da je Formula 1 postala klub sinova milijardera, on definitivno ostao bez šansi da izgradi svoju karijeru. Njegov početak nije bio lagan, otac mu je radio četiri posla kako bi ga mogao finansirati dok je vozio karting, a zahvaljujući velikom trudu je zaslužio ugovor koji je dobio od McLarena kao trinaestogodišnjak. Upravo ga je McLarenov program pretvorio u najspremnijeg novajliju u historiji Formule 1.

"Živimo u vrijeme kada je sve ovo zapravo klub sinova milijardera. Ako se vratimo tamo gdje sam ja počeo odrastajući u normalnoj porodici iz radničke klase, nema šanse da bih došao ovdje. Nema šanse. Svi momci s kojim se 'borite' imaju mnogo više novca. U budućnosti to moramo promijeniti, kako bi Formula 1 bila pristupačnija onima s 'normalnijim' pozadinama", izjavio je Hamilton.

Vozači Lance Stroll, Nicholas Latifi i Nikita Mazepin su sinovi milijardera, dok su Max Verstappen i Mick Schumacher sinovi bivših šampiona Formule 1.

Hamilton i Mercedes su osnovali fondaciju kako bi pokušali privući više ljudi iz manjinskih grupa u svijet motosporta.