Nakon loše sezone
6

Guenther Steiner dobio otkaz u Haasu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Guenther Steiner više nije direktor Haasa, ekipe koja se takmiči u šampionatu Formule 1.

Steiner je bio na čelu američkog tima od ulaska u F1 2016. godina i treći je "najdugovječniji" direktor tima, odmah iza Red Bull Racingovog Christiana Hornera i Mercedesovog Tota Wollfa. Posebno je popularan otkad se počeo emitovati Netflixov dokumentarni serijal "Formula 1: Drive To Survive".

Haas je imao određenih uspjeha pod Steinerovim vodstvom, osvojio je bodove na debiju u Australiji 2016. godine, završio je peti u poretku konstruktora 2018. godine, a prošle je upisao i prvi pole position i to u Brazilu.

Međutim, prošla sezona je bila teška, ekipa je završila kao posljednja u poretku konstruktora, što je za dva mjesta lošije u odnosu na pretprošlu. Vozači Kevin Magnussen i Nico Hulkenberg nisu uspijevali prenijeti brzinu jednog kruga u ritam utrke kako bi osvojili više bodova.

Stoga je nakon razgovora između Steinera i vlasnika tima, Genea Haasa, odlučeno da Guenther ode sa svoje pozicije. Njega će naslijediti Ayao Komatsu, koji je dosad bio direktor inženjeringa. On ima 20 godina iskustva u Formuli 1, a ranije je radio za British American Racing i Renault.