Izgubio mjesto u Haasu
7

Grosjean neće voziti posljednju utrku sezone, Mercedes mu spreman omogućiti oproštaj

D. B.
Romain Grosjean (Foto: EPA-EFE)
Romain Grosjean (Foto: EPA-EFE)
Francuski vozač Romain Grosjean, koji je na utrci u Bahreinu doživio užasnu nesreću, potvrdio je da neće nastupiti na posljednjoj utrci sezone u Abu Dhabiju.

Grosjean je zadobio opekotine na prvoj utrci u Bahreinu pretprošle nedjelje, zbog kojih je propustio utrku na modificiranoj stazi, a sada je potvrdio da neće nastupiti ni u Abu Dhabiju gdje će se voziti posljednja utrka u ovoj sezoni. To znači da je Francuz okončao svoj angažman u Haasu prije nego je planirano, a već ranije se znalo da je izgubio mjesto u ovom timu. Tako će se Grosjean vratiti kući u Švicarsku gdje će nastaviti oporavak.

"S velikom tugom saopćavam da neću moći voziti svoju posljednju utrku u Abu Dhabiju i biti s timom tamo. Pokušali smo sve što smo mogli kako bih se oporavio i zaliječio ruku, ali je rizik prevelik za moj oporavak i zdravlje. Odlučeno je da ne vozim utrku, bila je ovo jedna od najtežih odluka u mom životu, ali očigledno najpamentija. Nedostajat će mi tim, ali ću navijati za njih", izjavio je Grosjean.

Osim toga, Grosjean je ranije tražio od Haasa da mu omogući privatno testiranje tokom zime kako bi osigurao da nesreća ne bude njegov posljednji nastup u bolidu Formule 1.

Navodno, postoji mogućnost da Haas neće moći udovoljiti Grosjeanu, ali ima onih koji su spremni na to. Šef Mercedesa Toto Wolff je već obećao da je spreman udovoljiti Grosjeanu ukoliko to bude potrebno i dozvoljeno.

U Abu Dhabiju će umjesto Romaina Grosejana Haasov bolid voziti Pietro Fittipaldi, koji ga je zamijenio i na nedjeljnoj utrci u Bahreinu.

Za Haas naredne sezone neće voziti ni Kevin Magnussen, a novu posadu će činiti novi šampion Formule 2 Mick Schumacher i Nikita Mazepin.