U dobroj formi
4

Gasly: Zaslužio sam šansu da se vratim u Red Bull

D. B.
Pierre Gasly (Foto: EPA-EFE)
Pierre Gasly (Foto: EPA-EFE)
Francuski vozač AlphaTaurija Pierre Gasly smatra da zaslužuje šansu da ponovo vozi za Red Bull Racing u Formuli 1.

Gasly je promovisan iz Torro Rossa u Red Bull 2019. godine, ali je degradiran u mlađu ekipu sredinom sezone. Naslijedio ga je Alex Albon, ali je i on "trajao" do ove sezone jer je na njegovo mjesto doveden Sergio Perez iz Racing Pointa. Međutim, Gasly je u dobroj formi, bio je na podijumima, a 2020. godine je pobijedio u Italiji.

S obzirom da je Perez potpisao novi ugovor s Red Bullom i za narednu sezonu, Gaslyju je postavljeno pitanje da li smatra da je ipak on zaslužio to mjesto.

"Da, mislim da sam veoma dobar ove sezone, bolji nego 2018. godine kada sam dobio priliku. Pravim bolje rezultate, iskusniji sam i s obzirom na ovu godinu, smatram da sam zaslužio bolju šansu. No, takva je odluka i ona ne zaustavlja moju motivaciju. Bio sam na Sergijevom mjestu, stvar je perspektive karijere. Moj cilj je da budem u Red Bullu, to nije iznenađenje. Želim bolid koji će mi omogućiti da se borim za pobjede i podijume. To je uvijek bio moj cilj, na tome radim svako jutro, radim na sebi i pokušavam postati bolji vozač kako bih pobjeđivao. To je moj cilj. Oni su donijeli odluku, sretan sam što imaju dobru sezonu. Nastavit ću pokušavati da iskoristim šanse u budućnosti jer je to ono što želim, borba za titulu svjetskog prvaka", izjavio je Gasly.

Francuz ove sezone ima 74 osvojena boda i nedostaje mu samo jedan da nadmaši rezultat iz prošle sezone. To bi mogao ostvariti već ovog vikenda u SAD-u.

"Još nisam imao dobre uutrke u Austinu, najbolji rezultat mi je bio 10. mjesto ostvarno posljednji put kad sam bio tamo. Nisam posebno zabrinut, naš bolid funkcioniše dobro svugdje, a mi samo moramo izbjeći probleme koji nas čekaju u zasjedi kako bismo bili blizu Alpineu u šampionatu", dodao je Gasly.

AlphaTauri ima 12 bodova manje od Alpinea u borbi za peto mjesto u poretku konstruktora, a to bi bio najbolji rezultat tima.