Grad svjetla i zabave
24

Formula 1 stiže u spektakularni Las Vegas, bolidi Red Bull Racinga u specijalnom "ruhu"

D. B.
Sezona Formule 1 bliži se kraju, a najbrži cirkus na svijetu ove sedmice stiže u Las Vegas, grad zabave i svjetla koji nikad ne spava. Tim povodom će i bolidi Oracle Red Bull Racinga imati poseban izgled.

Utrka za Veliku nagradu Las Vegasa vozit će se na potpuno novoj stazi, koja predstavlja još jedan izazov za F1 vozače. Ova staza obuhvata ono najbolje u Vegasu, uključujući čuveni Strip.

Ipak, ovo neće biti prvi put da Formula 1 dolazi u Vegas, jer su se osamdesetih godina prošlog stoljeća održale dvije utrke pod nazivom Caesars Palace Grand Prix. Oba puta je Vegas bio domaćin posljednje utrke sezone, Williamsov vozač Alan Jonas je pobijedio 1981. godine, dok je naredne sezone Michele Alboreto ostvario svoju prvu pobjedu za Tyrrell. U međuvremenu su Nelson Piquet i Keke Rosberg tih godina osigurali šampionske titule u poretku vozača osvajanjem petog mjesta.

Vozači su isprobali novu stazu u simulatoru, no u petak ih čeka prva prava prilika da je uživo iskuse jer se voze slobodni treninzi. Staza je duga 6,2 kilometra i sastoji se od 17 zavoja, a prolazi pored čuvenih lokacija kao što su hoteli i casina Caesars Palace, Bellagio i Venetian. Uz očekivane prosječne brzine poput onih u Monzi poznatoj kao "hram brzine" u Formuli 1, staza zaista obećava mnogo akcije i preticanja.

Vozači će tokom utrke preći ukupno 50 krugova, odnosno nešto više od 310 kilometara. S obzirom na činjenicu da je staza potpuno nova, rekord kruga tek treba biti postavljen.

Očekivanja od trkačkog vikenda u Vegasu su velika, sam grad je poznat po luksuzu, zabavi i uživanju, a kad se u tu priču uključi sport poput spektakularne Formule 1, fenomenalna atmosfera je zagarantovana.

Povodom utrke u Vegasu, Oracle Red Bull Racing je pripremio specijalnu livreju za svoje bolide, koje će voziti trostruki svjetski prvak Max Verstappen i njegov timski kolega Sergio Perez.

Riječ je o trećoj livreji izabranoj u okviru takmičenja Make Your Mark u kojem fanovi imaju ulogu dizajnera. Prethodno su izabrana dva dizajna, prvi za Miami u maju te drugi za Austin u oktobru. Livreju za trkački vikend u Vegasu dizajnirala je Lindsay Palmer iz Essexa u Velikoj Britaniji, a njena ideja je izabrana između više hiljada drugih. Dizajn sadrži ljubičastu bazu te ljubičaste i žute neonske detalje, dok točkove krasi dizajn čipova za poker. Treba reći da je ovo prvi put da je bolid RB19 dobio unikatne boje. Od prednjeg krila, preko Halo sistema i bokova pa do stražnjeg krila, izgled bolida je istinski poseban.

"Ovo je sjajan način da zaokružimo naše treće i posljednje ovosezonsko takmičenje Make Your Mark ovdje u Nevadi za prvu Veliku nagradu Las Vegasa. Također, ovo je unikatan način da uvedemo fanove u srce tima pružajući im priliku da dizajniraju i glasaju za livreju. Svaki od tri dizajna je sjajan i bilo ih je veoma teško izabrati. Čestitam Lindsay koja je na svoj dizajn zaista stavila pečat Vegasa tako što je 'uhvatila' energiju i uzbuđenje grada i našeg tima", izjavio je direktor ekipe Christian Horner.

Pobjednica iz Velike Britanije ponosna je na svoj uspjeh.

"Zaista sam uzbuđena što sam izabrana za pobjednicu takmičenja Make Your Mark Las Vegas, ostala sam bez riječi. Kada sam razmišljala o Vegasu, odmah sam pomislila na casina i svjetla, tako da sam znala da upravo to treba biti dio mog dizajna. Željela sam da stil oponaša prolazak automobila pored neonskih svjetala, ali i da sadrži karte. Prilikom posjete fabrici sam se oduševila gledajući kako livreja 'oživljava', kao i kako traje cijeli proces. Nikad ranije nisam bila u Vegasu, a činjenica da ću vidjeti bolid s mojim dizajnom pod njegovim svjetlima, zaista će predstavljati nevjerovatno iskustvo. Jedva čekam", rekla je Palmer.

Prethodne dvije livreje koje su dizajnirali fanovi donijele su timu sreću u Miamiju i Teksasu, gdje je Oracle Red Bull Racing slavio pobjede.

Što se tiče rasporeda, u petak 17. novembra vozit će se dva slobodna treninga od 5:30 i 9:00 sati po našem vremenu, treći slobodni trening je na rasporedu u subotu 18. novembra od 5:30 sati, a istog dana će se održati i kvalifikacije s početkom u 9:00 sati. Utrka se vozi u nedjelju 19. novembra od 7:00 sati.

Verstappen je ranije osigurao svoju treću vezanu titulu svjetskog prvaka Formule 1, dok je Oracle Red Bull Racing također davno riješio pitanje šampiona u poretku konstruktora.