Zvanično
24

Formula 1 otkazala ugovor s Rusijom, utrke neće biti sve dok je Putin na vlasti

D. P.
Putin s Hamiltonom (Foto: EPA-EFE)
Putin s Hamiltonom (Foto: EPA-EFE)
Čelnici Formule 1 u potpunosti su raskinuli ugovor s Velikom nagradom Rusije što znači da se u ovoj državi u budućnosti neće voziti utrke.

Prije nekoliko dana otkazana je ovogodišnja utrka za Veliku nagradu Rusije, no čelnici Formule 1 ovoga puta odlučili su se na još strožiji potez pa su u potpunosti raskinuli kontakt s organizatorima utrke.

U Formuli 1 istakli su da održavanje utrka u Rusiji nije moguće zbog agresije ove zemlje na Ukrajinu.

Ove godine utrka se trebala održati u septembru u Sočiju i ona je otkazana, a neće se održati ni utrke u Sankt Peterzburgu gdje se karavan trebao preseliti od naredne godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin bio je glavni čovjek za dobijanje i organizaciju utrke od 2014. godine pa tako ova odluka znači da Rusija neće biti domaćin Formule 1 sve dok je Putin na vlasti.

"Formula 1 želi potvrditi da je raskinut ugovor s Velikom nagradom Rusije što znači da ova zemlja neće organizovati utrku u budućnosti", saopćili su organizatori.

Ugovor s Velikom nagradom Rusije bio je jedan od najvećih koje je Formula 1 imala u ovom trenutku tako da je i to žestok udarac u nizu sportskih sankcija za zemlju koja vrši invaziju na Ukrajinu.