Spektakl u New Delhiju
0

Formula 1: Metallica i Lady Gaga na otvorenju staze u Indiji

Totalsport
Staza Budh International Circuit u Indiji
Staza Budh International Circuit u Indiji
Natjecanje u Formuli 1 je stalno u pokretu, pa ćemo tako i ove godine imati jednu novu utrku, onu za VN Indije na stazi u predgrađu glavnog grada.

Nakon što se najveći oktanski cirkus već udomaćio u Južnoj Koreji i Singapuru, na red je došla i Indija. Zemlja sa više od milijardu stanovnika po prvi puta ugošćuje utrku Svjetskog prvenstva u Formuli 1 na stazi u predgrađu glavnog grada, New Delhija. Utrka će se voziti 30. oktobra, kao sedamnaesta utrka u ovogodišnjem kalendaru, na stazi Buddh International Circuit, u predgrađu Delhija, koje se zove Noida.

Staza je uspješno završena i spremna za ovogodišnji premijerni Grand-prix. Stazu je projektovao Nijemac Hermann Tilke, koji će dan poslije utrke u Indiji proslaviti svoj 57 rođendan. Staza je duga 5137 metara, ima dvije dugačke ravnine, trinaest zavoja, a voziti će se ukupno 60 krugova. Organizatori očekuju oko 130.000 gledatelja uz stazu za vrijeme utrke u nedjelju.

Prvi dio opreme, težine 60 tona, koji uključuje opremu ovogodišnjih prvaka Red Bull-Renaulta te Mercedesa, već je stigao na stazu. Oprema je dovezena iz korejskog Yeonghama na stazu u New Delhi, koja se prostire na 3,5 kvadratna kilometra. Novinari su imali priliku upoznati se sa stazom ovog utorka.

Za zabavu na otvorenju staze Budh International Circuit biti će zaduženi svjetski poznati heavy-metal bend Metallica i pjevačica Lady Gaga.