Formula 1
0

FIA pozvala Renault na saslušanje 21. septembra

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Međunarodna federacija autosportova (FIA) odredila je datum kada će se francuska momčad Renaulta braniti od optužbi da namjerno izazivanje sudara u interesu ostvarivanja pobjede prošle sezone.

Tako će se Renault od optužbi braniti pred Vijećem međunarodne federacije autosportova (WMSC) 21. septembra u Parizu, a ukoliko mu se dokaže krivica prijeti mu velika kazna, novčana ili čak isključivanje iz Svjetskog prvenstva Formule 1.

Podsjetimo, pod istragom je prošlosezonska utrka za Veliku nagradu Singapura (u rujnu prošle godine). Sumnja se da se tadašnji vozač Renaulta Nelson Piquet namjerno zabio u ogradu kako bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila na stazu, od čega je koristi imao njegov momčadski kolega Fernando Alonso, pobjednik te utrke.

Dvostruki svjetski prvak je, naime, netom prije izlaska sigurnosnog automobila bio u boksu i napunio bolid gorivom. Nakon pojave “safety cara” i svi ostali su krenuli u boks, a Alonso je došao na prvo mjesto na kojem se zadržao do kraja utrke.

Piquet je tada odbacio nagađanja o namjernom izazivanju nesreće, ali ovih su se dana pojavili novi dokazi zbog kojih je FIA pokrenula istragu. Zanimljivo je, međutim, da su se svježi dokazi pojavili svega nekoliko sedmica nakon što je Piquet dobio otkaz u Renaultu nakon godine i pol provedene u momčadi i teškim se riječima obrušio na šefa momčadi Flavija Briatorea.

  • Pokušali smo s dvije ekstremne strategije, Fernando s kratkim zaustavljanjem u boksu i ja relativno dugim u nadi da će “safety car” izaći na stazu – rekao je nakon prošlogodišnje utrke Piquet Junior.

Nije nemoguće da je mladi Brazilac sada promijenio mišljenje i ipak se “sjetio” da se namjerno zabio u ogradu i pomogao prvom momčadskom vozaču.