Formula 1
0

FIA potvrdila Raikkoneneov naslov, McLaren uložio žalbu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Finac Kimi Raikkonen morao je čekati čak šest sati na službenu potvrdu naslova svjetskog prvaka budući da su nakon zadnje utrke VN Brazila istražitelji Međunarodnog automobilističkog saveza (FIA) posumnjali da su bolidi Williams-Toyote i BMW-Saubera koristili prehladno gorivo.

FIA je nakon šest sati istrage ipak ustanovila da gorivo nije bilo u toj mjeri prehladno da bi vozači bili izbačeni iz utrke, pa je potvrdila Finčev naslov. No, Raikkonen će ipak morati čekati još najmanje sedam dana budući da je McLaren-Mercedes uložio žalbu na tu odluku.

McLarenov 22-godišnji vozač Lewis Hamilton bi da u slučaju da su diskvalificrani vozači Williamsa i BMW-a postao svjetski prvak jer bi sa sedmog dospio na četvrto mjesto koje garantira naslov.

Inače, pravila FIA-e nalažu da temperatura goriva u bolidima ne smije odstupati više od 10 stepeni u odnosu na vanjsku temperaturu. Neslužbeni izvori navode da je u spornim bolidima gorivo bilo na 23 ili 24 stepena, a u Sao Paolu je za vrijeme utrke bilo 37 stepeni.