Formula 1
0

FIA planira dodatno smanjenje troškova za 2010.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodna automobilska federacija (FIA) je predložila nove mjere za smanjenje troškova za 2010. godinu.

Prema prijedlogu FIA timovi bi naredne godine imali budžete koji bi bili četvrtina onog koje su imali prošle sezone.

"Naš cilj je da troškove takmičenja za sve timove, uključujući i fabričke, svedemo na maksimum 50 miliona eura", rekao je portparol FIA.

Dokument koji su svi timovi dobili u decembru o smanjenju troškova sadrži prijedloge od kojih su neki već usvojeni, a za cilj imaju da Formula 1 prebrodi globalnu finansijsku krizu.

Mjere koje su već usvojene trebalo bi da omoguće da timovi budu konkurenti za titulu sa budžetom od 50 miliona eura, dok se samo mala prednost daje ekipama koje imaju budžet od preko 100 miliona eura.

Budžet od 50 miliona eura bi bio mali u poređenju sa sadašnjim koje timovi imaju, a kao poređenje se uzima da je Honda, koja se u decembru povukla iz Formule 1, imala budžet o 300 miliona eura prošle sezone.

FIA i Asocijacija timova Formule 1 (FOTA) su već usvojili mjere za 2009. godinu, među kojima su duža trajnost motora, limitirani razvoj aerodinamike i zabrana testiranja u toku sezone. FOTA je takođe naglasila da nezavisni timovi mogu od naredne sezone da računaju da dobiju motore za pet miliona eura, a prije dvije godine timovi su za takav dogovor morali da izdvoje između 20 i 30 miliona eura.