Formula 1
0

Ferrari prvi predstavio bolid za novu sezonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanska ekipa Formule 1 - Ferrari u ponedjeljak je predstavila bolid F60 za koji kažu da će biti ozbiljan kandidat za titulu.

F60, koji prekida trend Ferrarija da bolide naziva po godini u kojoj će biti vožen je prvi bolid koji je predstavljen za novu sezonu koja startuje 29. marta utrkom za Veliku nagradu Australije. Iako je planirano da prezentacija bude održana na stazi „Fiorano“, ona je morala da bude premještena u Mugello zbog lošeg vremena.

Debi na stazi F60 imao je u ponedjeljak ujutru na „Mugellu“ kada se za volanom našao prošlogodišnji vicešampion Felipe Massa.

„Presretan sam i uzbuđen što sam dobio priliku da prvi provozam novi Ferrari“, rekao je Brazilac.

Glavna razlika u odnosu na bolid iz prošle sezone je veće i šire prednje krilo koje odgovara novim pravilima koji utiču na aerodinamiku, dok je zadnje krilo kraće i više postavljeno što će omogućiti bliske kontakte sa drugim bolidima kao i veći broj prilika za preticanje. Ferrari je takođe i prvi tim koji je prezentovao nove Bridgestone slik pneumatike koje se vraćaju u najbrži cirkus na svijetu.

Sledeća ekipa koja će prezentovati novi bolid je Toyota, koja će to učiniti u četvrtak, dok će McLaren Mercedes bolid kojim će Lewis Hamilton krenuti u odbranu titule promovisati u petak, 16. januara.