Formula 1
0

Ferrari kažnjen sa 100.000 eura, slijedi istraga

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ekipa Ferrarija kažnjena je sa 100.000 eura i naći će se pod istragom zbog dešavanja na utrci za Veliku nagradu Njemačke.

Razlog za to je kontroverzno obilaženje Felipea Masse od strane Fernanda Alonsa, pošto je Brazilcu indirektno naloženo da propusti timskog kolegu.

Tačno na godišnjicu teškog udesa u Mađarskoj Massa se u vodstvu nalazio do 49. od 67 krugova na stazi Hockenheim.

Samo nekoliko minuta prije trenutka kada ga je Alonso obišao Massi je njegov trkački inženjer Rob Smedley poručio da je Španac brži od njega i tražio je da mu potvrdi da li je razumeo poruku. Dvostruki svjetski šampion je potom vrlo lako došao do drugog trijumfa ove sezone, pošto je prethodno pobijedio na otvaranju sezone u Bahreinu.

Nakon utrke čelnici italijanske ekipe su pozvani na ispitivanje, a iako su oni tvrdili da nije bilo timskih naredbi stjuarti na stazi Hockenheim su procijenili drugačije. Nakon razgovora sa prvim čovjekom Ferrarija Stefanom Domenicalijem, tim menadžerom Massimom Rivolom, kao i Alonsom i Massom, stjuarti su odlučili da su pravila definitivno prekršena.

U saopštenju Svjetske automobilske federacije (FIA) objavljenom nekoliko sati nakon utrke kaže se da je Ferrari prekršio član 39.1, koji zabranjuje timske naredbe, kao i 151c, koji se odnosi na to da su sport doveli u lošu situaciju. Zbog toga je italijanska ekipa kažnjena sa 100.000 eura, a uz to će se naći pod istragom Svjetskog savjeta za auto-moto sport FIA, koji će odlučiti da li će Ferrari biti dodatno kažnjen.

Od 2003. godine timske naredbe su zvanično zabranjene, a razlog za to tada je bila reakcija nakon dešavanja na Velikoj nagradi Austrije 2002. godine, kada je također Ferrari Rubensu Barrichellu rekao da prepusti pobjedu Michaelu Schumacheru.