Uz nove zvaničnike
33

F1 ekipa AlphaTauri ima novo ime

D. B.
F1 ekipa AlphaTauri iz zimske pauze izlazi s novim imenom nakon što je donesena odluka o rebrandingu, a to je Visa Cash App RB Formula One Team.

Red Bullov sestrinski tim se pridružio gridu 2006. godine te se prvobitno takmičio pod imenom Toro Rosso, no 2020. godine je preimenovan u AlphaTauri s ciljem promocije modnog brenda kompanije.

Sada, četiri godine nakon te promjene, tim ponovo mijenja ime dok ulazi u novu eru poslije penzionisanja dugogodišnjeg šefa tima Franza Tosta. Njega je zamijenio bivši zamjenik direktora Ferrarija i direktor utrka Laurent Mekies.

Od 2024. godine će ekipa nositi ime RB (puno ime Visa Cash App RB Formula One Team), što će označiti jaču referencu na Red Bull operacije. Također, nastavit će pružati priliku mlađim vozačima. U prošlosti su četverostruki šampion Sebastian Vettel, trostruki prvak Max Verstappen te sada već iskusni Daniel Ricciardo sazrijevali upravo u ovom timu, nakon čega su promovisani u Red Bull Racing.

Najveći trenutak AlphaTaurija je pobjeda Pierrea Gaslyja u Italiji 2020. godine, dok je Vettel vozeći Toro Rosso slavio 2008. godine.

Sezona za 2024. godinu bit će četvrta za vozača Yukija Tsunodu u ovom timu, dok je Ricciardo zadržao svoje mjesto koje je naslijedio sredinom prošle sezone od Nycka de Vriesa. On je zadobio povredu šake tokom treninga u Zandvoortu zbog koje je operisan, ali se uspio vratiti utrkama.

Mekies mijenja Tosta koji je proveo 18 godina na čelu tima, dok je funkciju izvršnog direktora preuzeo Peter Bayer.

AlphaTauri je prošlu sezonu završio na osmoj poziciji poretka konstruktora ispred Alfe Romeo i Haasa zahvaljujući dobrim nastupima krajem sezone.