Formula 1
0

Ecclestone spreman otkazati utrku u Austinu

Totalsport
Bernie Ecclestone (Foto: Reuters)
Bernie Ecclestone (Foto: Reuters)
Iako je utrka Svjetskog prvenstva u Austinu uvrštena u kalendar takmičenja za iduću sezonu, vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone izjavio je kako ju je spreman otkazati zbog problema s organizacijom.

Utrka za Veliku nagradu Sjedinjenih država (U.S. Grand Prix) nalazi se u službenom kalendaru za iduću sezonu i trebala bi se voziti od 16. do 18. novembra iduće godine u Austinu, Teksas. Prema Ecclestoneovim riječima, spreman je otkazati utrku zbog međusobnih sporova između promotora utrke i organizatora.

"Napravili smo sve što smo mogli kako bismo omogućili da se ova utrka održi", rekao je Ecclestone.

Na pitanje je li utrka u opasnosti da bude otkazana, Bernie je rekao:

"Da, bit će, sto posto".

Vlasnik Formule 1 rekao je kako je nastavio pregovore s izvođačima radova na stazi Circuit of The Americas (COTA) koji su jučer prekinuli radove na stazi zbog tvrdnje da ne napreduju kako je dogovoreno.

Ecclestone još čeka garanciju plaćanja od COTA-e, te im je dan rok od tri sedmice da riješe problem ili će utrka biti otkazana, a o čemu će se odlučivati na sastanku Svjetskog vijeća za motorsport (World Motor Sport Council) koji će se održati u New Delhiju, 7. decembra.

"Imali smo dogovor s promotorima utrke Full Throttle Productions (FTP). Sve je bilo dogovoreno i potpisano, ali smo im omogućili da naknadno dostave rokove, garantna pisma i slično, ali se ništa od toga nije dogodilo. Tada su ovi drugi (COTA) rekli da oni žele raditi, ali da imaju problema s Tavom Hellmundom (vlasnik FTP-a, op.a). Predstavnici COTA-e su došli k meni i rekli da oni imaju stazu i da žele dogovor sa mnom", izjavio je Bernie i nastavio:

"Ja sam na to pitanje odgovorio da se oni moraju dogovoriti s Tavom oko rješenja njihovih ugovora, na što su oni rekli da će to učiniti. Ali to nije uspjelo jer smo mi raskinuli ugovor s Tavom jer je on prekršio odredbe ugovora. Mi smo čekali da se te odredbe ispoštuju šest mjeseci. On zna jako dobro zašto je to učinio. On u tome uživa. Ali COTA zbog toga nije dobila ugovor, a tražili smo ih samo kreditno pismo. Mi tražimo osiguranje da će oni nama platiti dogovoreno, u vidu garantnog pisma. Ukoliko oni nemaju sredstva i ne mogu dostaviti garantno pismo, mi ne želimo ponuditi ugovor", završio je Bernie Ecclestone.

Ovaj spor znači da bi nakon četverogodišnjeg izbivanja Formule 1 iz SAD-a, povratak na staze u Americi mogao biti produžen za još godinu dana, do utrke u New Jerseyu koja je dogovorena za 2013. godinu.