85 sekundi napetosti
38

Dramatični krug s puknutom gumom iz Hamiltonove perspektive: Verstappen je iza tebe 30, 20, 10 sekundi...

E. B.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Prava drama odvijala se jučer u završnom krugu Velike nagrade Velike Britanije na Silverstoneu gdje je Lewis Hamilton stigao do pobjede.

Britanac je imao veliku prednost nad drugoplasiranim Maxom Verstappenom koji je otišao dva kruga prije kraja po nove gume kako bi postavio najbrži krug, a onda je Hamilton ostao bez jedne gume na sredini posljednjeg kruga.

Britancu je guma pukla u krivini Luffield te mu je do cilja ostalo 12 krivina i počela je utrka s vremenom.

Prednost koju je imao nad Verstappenom je iznosila više od pola minute, no brzo se počela topiti, a iz Hamiltonovog boksa su počeli odbrojavanje.

"Verstappen je 30 sekundi iza tebe... 25 sekundi... Ovo ti je posljednji krug, imaš 20 sekundi prednosti, 17 sekundi, 16 sekundi... 10 sekundi, 9 sekundi...", bile su poruke za Hamiltona.

Svjetski prvak je kroz cilj prošao kada su mu javljali da je vozač Red Bulla sedam sekundi iza njega, no Hamilton je i dalje bio zabrinut.

"Je li ovo bio posljednji krug?", upitao je Britanac, na šta je dobio potvrdan odgovor.

Ipak, Hamilton je nastavio voziti dalje jer nije vjerovao da je istina.

"Nije niko mahao zastavicom", poručio je Hamilton nakon čega su ga iz boksa uvjeravali da je pobijedio i naredili mu da zaustavi bolid kako ga ne bi dodatno oštetio, ali je Hamilton nastavio voziti još neko vrijeme.

Hamiltona je zbunilo to što je zastavica s crno-bijelim kvadratićima za kraj utrke pokazana nakon što je Hamilton prošao kroz cilj, a kako je bio skoncentrisan na vožnju na tri točka nije mogao gledati u retrovizor.

Bez ikakve sumnje, ovo je bilo najdramatičnijih 85 sekundi u Hamiltonovoj karijeri.