Stefano Domenicali
0

"Dokazat ćemo Schumacheru da je Ferrari najbolji"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Ferrariju planiraju iskoristiti povratak Michaela Schumachera (41) na staze Formule 1 nakon umirovljenja u redove Mercedes GP-a kao dodatnu motivaciju.

"Bilo bi pogrešno misliti da ono što se dogodilo (Schumacherov povratak iz mirovine, ali u redovima ljutog rivala) nije ostavio emotivni ožiljak. Primijetili smo da Ferrarijevi navijači, i to ne samo italijanski, nisu prihvatili Schumacherov izbor na najbolji način. Ali također ne smijemo zaboraviti što je sve Michael napravio za Ferrari, kao i što je Ferrai napravio za njega", rekao je direktor Ferrarijeve F1 ekipe Stefano Domenicali.

Schumacher se umirovio 2006. godine nakon što je osvojio pet od svojih sedam rekordnih naslova svjetskog prvaka upravo u redovima ekipe propetog konjića. Protekle tri godine Schumacher je radio kao savjetnik italijanske momčadi, a za povratak se odlučio prošlog mjeseca, ali u redovima Mercedes GP-a.

"Sada moramo nastaviti dalje, ali ovakav potez bit će nam bez sumnje dodatna motivacija", dodao je Domenicali, iza čije je ekipe edna od najlošijih sezona posljednjih godina (tek četvrto mjesto u poretku konstruktora, a najboljeplasirani vozač Kimi Räikkönen završio sezonu kao šesti, op.a.).

Sljedeće će sezone Ferrarijeve boje braniti vozački dvojac Felipe Massa i novopridošli Fernando Alonso, dok će kao rezervni vozač svoju priliku čekati Giancarlo Fisichella.

Od Alonsa, bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka, u Ferrariju imaju velika očekivanja, što je potvrdio i Domenicalli:

"On ima sve što je potrebno da pobijedi Schumachera, ali moramo mu dati i dobrog konja za trku."

Ferrari će bolid za novu sezonu predstaviti 28. februara u Maranellu, a prva utrka na rasporedu je u Bahrainu 14. marta.