Obaveza svih F1 timova
50

Deset rookie vozača će nastupiti na prvom slobodnom treningu u Abu Dhabiju

D. B.
Pred nama je posljednji trkački vikend aktuelne sezone Formule 1 i vozit će se u Abu Dhabiju, a na prvom slobodnom treningu gledat ćemo deset rookie vozača.

Španski vozač Aston Martina, Fernando Alonso, prepustit će svoj bolid AMR23 brazilskom rookieju Felipeu Drugovichu, koji će voziti prvi slobodni trening na stazi Yas Marina. Drugovich ima ulogu rezervnog vozača ove ekipe te je već vozio nekoliko puta, a također je zamijenio Lancea Strolla na predsezonskom testiranju.

Drugovich je 2022. godine pokorio Formulu 2 s pet pobjeda i 11 podijuma, a tada ga je Aston Martin potvrdio kao rezervnog vozača za ovu sezonu. Na istoj stazi je vozio prošle sezone mijenjajući Strolla.

Prema pravilima FIA-e, svaki vozač mora ustupiti svoje mjesto rookiju koji nije učestvovao na više od dvije F1 velike nagrade u karijeri bar na jednom slobodnom treningu. Alonso je učestvovao na svim sesijama ove sezone, tako da u Abu Dhabiju mora svoje mjesto prepustiti Drugovichu.

Međutim, svake godine zbog implementacije Sprint utrka i eliminacije slobodnog treninga timovima postaje sve teže. Ove sezone se Sprint vozio u Azerbejdžanu, Austriji, Belgiji, Austinu, Brazilu i Kataru, odnosno na šest od 22 utrke.

Williams, McLaren i AlphaTauri već u ekipama imaju tri rookie vozača, a to su Logan Sargeant, Oscar Piastri i Nyck De Vries (na početku sezone), tako da su trebali zamijeniti samo Alexa Albona, Landa Norrisa i Yukija Tsunodu. Većina ekipa se odlučuje da rookie vozačima daju priliku upravo na kraju sezone kada je većina prvenstva odlučena.

Ferrarijev Carlos Sainz već je ustupio svoje mjesto Robertu Scwartzmanu, a rookie će ovog vikenda zamijeniti i Charlesa Leclerca.

Ukupno deset rookie vozača će nastupiti na prvom slobodnom treningu u Abu Dhabiju, a to su Jake Dennis (Red Bull Racing), Isack Hadjar (AlphaTauri), Frederik Vesti (Mercedes), Robert Shwartzman (Ferrari), Jack Doohan (Alpine), Pato O'Ward (McLaren), Felipe Drugovich (Aston Martin), Theo Pourchaire (Alfa Romeo), Oliver Bearman (Haas) i Zak O'Sullivan (Williams).