Udario u barijeru
32

Daniel Ricciardo operisan nakon što je slomio ruku u Nizozemskoj

D. B.
Australski vozač Formule 1, Daniel Ricciardo, operisan je nakon povrede koju je doživio tokom trkačkog vikenda u Nizozemskoj.

Ricciardo je slomio metakarpalnu kost u lijevoj šaci nakon što je bolidom AlphaTaurija udario u barijeru u trećem zavoju staze Zandvoort tokom slobodnog treninga u petak.

Kako je sam rekao, mogao je birati da udari Oscara Piastrija u McLarenovom bolidu koji je prije njega udario u barijeru ili da i sam završi "u zidu". Odabrao je drugu opciju, ali zbog brzine nije stigao skloniti ruke s upravljača, tako da je slomio šaku.

Helikopterom je transportovan u Španiju, gdje ga je operisao poznati hirurg Xavier Mir, a u bolidu AlphaTaurija ga je u ostatku vikenda zamijenio Liam Lawson.

Savjetnik Red Bull Racinga, Helmut Marko, otkrio je da je povreda ozbiljnija nego se prvobitno mislilo.

"Nažalost, lom je komplikovan, nije ravan. Stvari izgledaju loše po Daniela kada je riječ o dvije naredne utrke", rekao je Marko, no nije poznato da li je mislio na Zandvoort i Monzu ili na Monzu i Singapur.

Direktor AlphaTaurija Peter Bayer je potvrdio Markove riječi.

"Razgovarao sam s Danielovim menadžerom. Operacija je prošla dobro iako je fraktura komplikovanija nego se očekivalo. On će ostati u Barceloni nekoliko dana na posmatranju. Želimo mu brz oporavak", rekao je Bayer.

Podsjetimo, Ricciardo se vratio na grid uoči utrke u Mađarskoj nakon što je u AlphaTauriju zamijenio Nycka de Vriesa.