Objavljen zanimljiv tvit
1

Da li je Brawn GP nagovijestio povratak u Formulu 1?

D. B.
Brawn GP, ekipa koja se takmičila samo jednu sezonu u Formuli 1 te osvojila vozačku i konstruktorsku titulu 2009. godine, mogla bi se vratiti u najbrži cirkus na svijetu.

Na zvaničnom profilu na Twitteru je Brawn GP u srijedu objavio nejasnu fotografiju bolida uz opis: Na ovaj dan 2009. godine Brawn GP se promijenio zauvijek. Uskoro...".

Popularnost Formule 1 ponovo raste, a pojavljuju se i automobili koji su inspirisani bolidima kao što je AMG One. Također, dolaze i novi proizvođači, a snimaju se i filmovi o Formuli 1. Preciznije, filmove snimaju glumci Keanu Reeves i Brad Pitt, a Reevesov donosi priču upravo o ekipi Brawn GP.

Ako se pažljivije pogleda fotografija objavljena na Twitteru, može se uočiti da nije riječ o starom bolidu, nego onom koji liči na ovogodišnji bolid Red Bull Racinga, a tu je i Halo sistem. Datum 16. novembar 2009. je dan kada je saopćeno da je Mercedes kupio 75,1 posto udjela u timu.

Na Brawnovom profilu je ranije objavljen tvit "2026? Vidimo se Audi", no to je bilo prije nego je Audi potvrdio partnerstvo sa Sauberom, tako da je jasno da udruživanja s Brawnom neće biti.

Sada se postavlja pitanje da li će se Brawn zaista vratiti u Formulu 1 ili je riječ samo o teaseru za film. Odgovor je teško dati, no treba imati na umu da Porsche i dalje traži partnera.

Također, postoje i razlozi za sumnju u povratak Brawna. Bivši šef tima i većinski vlasnik Ross Brawn trenutno je direktor Formule 1, prošle godine je potpisao novi ugovor s kompanijom Liberty Media, a to bi predstavljalo sukob interesa. Rješenje bi bilo samo da Brawn odstupi s funkcije ili da neko drugi otkupi prava na ime ekipe.