Formula 1
0

CVC Capital Partners prodaje 20 posto dionica Formule 1

FENA
Private equity kompanija CVC Capital Partners Ltd. će u roku od dva mjeseca na javnu ponudu dati 20 posto dionica Formule 1 koje vrijede više od dvije milijarde dolara, piše novinska agencija Bloomberg.

Bloomberg je informaciju dobio od strogo povjerljivog izvora koji je otkrio i da CVC Capital Partners Ltd s dionicama Formule 1 namjerava izići na singapursku berzu.

S obzirom da 20 posto dionica procjenjuju na dvije milijarde dolara, ukupna vrijednost Formule 1 trebala bi iznositi više od deset milijardi dolara.

CVC kao većinski vlasnik Formule 1 trenutno ima 63.4 posto dionica, dok ostale dionice drže banka Lehman Brothers (15.3%), Bernie Ecclestone (5.3%) i Bambino Holdings Slavice Ecclestone (8.5%).

Prema pisanju Bloomberga, za očekivati je da će se Lehman Brothers u budućnosti riješiti svojih dionica, dok britanski poduzetnik i jedan od vodećih ljudi Formule 1 Bernie Ecclestone nema namjeru za nešto tako.

CVC je već angažirao Goldman Sachs Group Inc. kao savjetnika za izlazak na berzu s dionicama Formule 1 i formiranje inicijalne javne ponude.

Kada se 20 posto dionica Formule 1 pojavi na berzi u Singapuru, to će ujedno biti četvrta najveća inicijalna ponuda na njihovom tržištu do sada.

Christopher Wong iz Aberdeen Asset Managementa još je prije za Wall Street Journal izjavio da bi se CVC na prodaju Formule 1 u Singapuru mogao odlučiti zato što se ta država pokušava predstaviti kao destinacija bogatih pojedinaca.

Engleski nogometni klub Manchester United također je prošle godine započeo pregovore oko izlaska na singapursku berzu kako bi se trgovanjem sakupilo milijardu dolara u regiji gdje živi više od pola njegovih navijača.

Mnogi su smatraju da se radilo o potezu kojim se prodao klub, no obitelj Glazer, koja ga je kupila 2005. godine, odbacuje te tvrdnje. Ipak, pripreme za izlazak nogometnog kluba Manchester United na Singapursku berzu privremeno su zaustavljene zbog trenutne hirovitosti na tržištu.

Naime, private equity kompanija CVC Capital Partners nedavno je prodala je svoju pivarsku grupaciju StarBev američkom Molson Coors Brewingu, čime je novog vlasnika dobila i Zagrebačka pivovara, prenosi business.hr.

Molson Coors je cijeli StarBev, koji, uz Zagrebačku pivovaru, uključuje i pivovare u Bugarskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji te distribuciju u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj, platio 2,65 milijardi eura, odnosno 3,54 milijarde dolara.