Formula 1
0

Coulthard najavio oproštaj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Trenutno najstariji pilot u svijetu Formule 1, Britanac David Coulthard (37), najavio je prekid karijere na kraju ove sezone.

"Došao je trenutak za oproštaj, godine čine svoje", kazao je Coulthard, te dodao: "Nakon oproštaja od vožnje neću napustiti ovaj sport. Ostajem u Red Bullu kao savjetnik", poručio je Coulthard.

Coulthard je tokom karijere nastupio na 237 Grand Prix utrka. Upisao je 13 pobjeda te se ukupno 62 puta penjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja. Karijeru u Formuli započeo je 1994. godine za upravljačem Williamsa, a dvije godine kasnije je preselio u McClaren, za koji je vozio osam godina. Najveći uspjeh ostvario je 2001. godine kada je za upravljačem McLarena osvojio drugo mjesto u ukupnom poretku iza Michaela Schumachera u Ferrariju. Od 2005. godine je član Red Bulla.

Da Coulthard zaista odlazi u mirovinu potvrdio je i prvi čovjek Red Bulla, Christian Horner. "David je sjajan vozač, pravi timski igrač. Imao je odličnu karijeru, no na koncu ove sezona prekida karijeru," kazao je Horner.