VN Japana
0

Button i Barrichello pod istragom

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje petorica vozača pozvana su na saslušanje vezano uz događaje tokom kvalifikacijskog treninga za Veliku nagradu Japana, 15. utrku sezone Formule 1.

Incident koji istražuju sudije odnosi se na drugi krug kvalifikacija tokom kojeg je u jednom trenutku sa staze izletio Sebastien Buemi. U tom su trenutku sudije podigle žute zastave, što je znak da vozači obavezno moraju usporiti.

No, neki to nisu učinili, već su nastavili voziti punom brzinom kako bi izborili završni krug. Pretpostavlja se da se to odnosi prije svega na vozače Brawn GP-a i vodeće ljude u ukupnom poretku, Jensona Buttona i Rubensa Barrichella. Žrtve, pak, takve situacije ispali su Renaultov vozač Fernando Alonso i BMW-ov Robert Kubica koji su poštovali žutu zastavu i usporili, ali i ostali bez trećeg kruga kvalifikacija.

Sva su četvorica spomenutih pozvana na saslušanje, baš kao i drugi BMW-ov vozač Nick Heidfeld, koji je kvalifikacije završio na šestom mjestu. Prema nekim medijima, pred sudijama će se pojaviti i vozač Force Indije Adrian Sutil, četvrti u kvalifikacijama.

Barrichello bi, podsjetimo, u nedjelju trebao krenuti s petog, a Button sa sedmog mjesta, ali moguće je da će nakon saslušanja izgubiti svoja mjesta.