Pred VN Mađarske
36

Briljantan posljednji krug Georgea Russella za prvu pol-poziciju u karijeri

K. H.
George Russell (Foto: EPA-EFE)
George Russell (Foto: EPA-EFE)
Vozač Mercedesa George Russell osvojio je prvu pol-poziciju u karijeri i to pred utrku za Veliku nagradu Mađarske koja se vozi u nedjelju.

Na drugom mjestu završio je Carlos Sainz iz Ferrarija, dok je njegov timski kolega Charles Leclerc završio kvalifikacije na trećem mjestu. Vozač Mercedesa je u odvezao fenomenalan posljednji krug i postavio najbrže vrijeme kvalifikacija 1:17.377, što je za 0.044 sekunde bilo brže od Sainza.

U jednom od odlučujućih trenutaka Max Verstappen je imao problem s bolidom i nije mogao voziti posljednji brzi krug, a na kraju je zauzeo 10. mjesto.
Četvrto najbolje vrijeme kvalifikacija je ostvario Lando Norris, a peto Esteban Ocon, dok su u prvih 10 još redom Fernando Alonso, Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo i spomenuti Max Verstappen.
Sebastian Vettel, koji je ranije najavio da će mu ovo biti posljednja sezona u karijeri, završio je na 18. mjestu.

Što se tiče poretka pred sutrašnju utrku, Verstappen je vodeći sa 233 osvojena boda, 63 više od Leclerca i 70 više od timskog kolege Serija Pereza. U poretku timova Red Bull je prvi sa 396 bodova, dok je Ferrari drugi i imaju 314 bodova.