Formula 1
13

Bottas slavio na VN Azerbejdžana i preuzeo prvo mjesto u ukupnom poretku

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vozač Mercedesa Valtteri Bottas pobjednik je Velike nagrade Azerbejdžana nakon što je danas slavio ispred timskog kolege Lewisa Hamiltona i vozača Ferrarija Sebastiana Vettela.

Bottas je trku počeo s pol pozicije i već nakon drugog zavoja izdvojio se na prvom mjestu, a odmah iza njega razliku je napravio Hamilton koji nije dopustio Vettelu da ugrozi njegovu drugu startnu poziciju.

Ovo je za Finca druga pobjeda u ovoj sezoni, a peta u karijeri. Zanimljivo, on je prošle godine na Velikoj nagradi Azerbejdžana u samom finišu ostao bez pobjede, ali njegova vožnja danas bila je puno bolja i sasvim zasluženo ostvario je pobjedu.

Drugi vozač Ferrarija Charles Leclerc trku je počeo s desetog mjesta, vozio je zaista sjajno, ali se na kraju zadovoljio petom pozicijom, odmah iza Maxa Verstappena koji je završio kao četvrti.

U prvih deset još su redom završili: Perez, Sainz, Norris, Stroll i Raikkonen.

Bottas je sada vodeći u ukupnom poretku sa 88 bodova, dva više od timskog kolege Hamiltona, dok je Vettel na trećem mjestu sa 52 boda. Verstappen je četvrti sa 51 osvojenim bodom, a Leclerc peti sa 46 bodova.

U poretku timova, Mercedes je ubjedljivo prvi sa 174 osvojena boda, čak 76 više od drugoplasiranog Ferrarija i 110 bodova više od Red Bulla.