U čast Honde
3

Bolidi Red Bull Racinga i AlphaTaurija u specijalnom ruhu na utrci u Turskoj

D. B.
Bolidi F1 timova Red Bull Racing i Scuderia AlphaTauri imat će poseban izgled tokom trkačkog vikenda u Turskoj.

Riječ je o spoecijalnom ruku koje će bolidi dvije ekipe nositi u čast Honde. Red Bullovim bolidima RB16B kojim će upravljati vozači Max Verstappen i Sergio Perez dominirat će bijela boja inspirisana šemom boja bolida Honda RA272 u kojem je Richie Ginther pobijedio 1965. godine na utrci za Veliku nagradu Meksika.

Osim toga, na stražnjem krilu AT02 bolida AlphaTaurija, u čijim kokpitima će biti Pierre Gasly i Yuki Tsunoda, bit će ispisana riječ "arigato", što na japanskom jeziku znači "hvala".

Prema originalnom kalendaru, ovog vikenda se trebala voziti utrka za Veliku nagradu Japana, ali je otkazana zbog pandemije koronavirusa. Ova utrka je također trebala biti posebna jer Honda kao dobavljač motora napušta Formulu 1 na kraju sezone, no od oproštaja na stazi Suzuka neće biti ništa. Ipak, Red Bull i AlphaTauri su pronašli način da odaju počast Hondi i japanskim navijačima uprkos izostanku domaće utrke, a to će učiniti specijalnim izgledom bolida.

"Svi u Hondi su veoma razočarani što je utrka u Japanu otkazana. Bili smo posebno motivisani za utrku na Suzuki, jer je ovo naša posljednja godina u Formuli 1, a uz to oba naša tima imaju dobre performanse. Cijenimo i naše japanske navijače koji su se radovali vjerujući da će vidjeti Hondin posljednji nastup u Japanu, kao i Tsunodu na domaćoj utrci. Znamo da specijalni izgled ne može to nadoknaditi Hondinim fanovima u svijetu, posebno onim u Japanu, ali to prihvatamo kao mali znak zahvalnosti za dugogodišnju podršku", saopćeno je iz Honde.

Tsunoda je trebao postati prvi Japanac u bolidu Formule 1 na stazi Suzuka još od 2014. godine kada je u bolidu bio Kamui Kobayashi.

Novi izgled bolida će biti otkriven uskoro.