Nova poboljšanja
23

Bolidi Formule 1 sljedeće sezone dostizat će rekordne brzine

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bolidi Formule 1 za 2018. godinu bit će oko dvije sekunde brži po krugu prema podacima koje je Pirelli dobio od ekipa uoči testiranja novih guma.

"Na početku godine bolidi bi trebali biti oko sekundu brži, a tokom godine normalna brzina razvoja je između 1 i 1.5 sekundi. Tako da bi do kraja sezone trebali biti brži oko dvije sekunde po krugu. Ako ćemo ići s mekšim gumama, bolidi bi mogli biti još brži. Ali moramo se sjetiti dodatne težine zbog halo sistema koji će ih stajati oko tri do četiri desetinke po krugu zbog težine i aerodinamičkoga uticaja", rekao je Pirellijev Mario Isola.

Podsjetimo, bolidi su 2017. bili najbrži u historiji i postavili su apsolutne rekorde staza na svim suhim kvalifikacijama, a novi bolidi bit će još brži jer je novi tehnički pravilnik još uvijek svjež i ekipe još nisu izvukle maksimum iz pravila.

U prilog novim bolidima ne ide dodatna težina zbog halo sistema zaštite vozačeve glave koji je smješten visoko pa osim dodatne težine povećava i težište bolida te stvara dodatan otpor zraka.