Iskre palile travu
23

Bolidi Formule 1 izazvali dva požara pored staze u Kini, Norris starta prvi u Sprintu

D. B.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Trkački vikend u Kini zvanično je počeo, a jutros su održanislobodni trening i kvalifikacije za Sprint, koje su bile veoma zanimljive.

Najbrži na jedinom slobodnom treningu bio je Lance Stroll u Aston Martinu s vremenom 1:36.302, drugi je bio McLarenov Oscar Piastri, dok je treće vrijeme kruga zabilježio aktuelni šampion Max Verstappen iz Red Bulll Racinga. Četvrti je bio njegov timski kolega Sergio Perez, dok se u top 5 našao i Haasov Nico Hulkenberg.

Slobodni trening je nakon uvodnih minuta prekinut crvenom zastavom zbog požara pored staze u sedmom zavoju. U početku se nije znao uzrok, no kasnije je ustanovljeno da su varnice, koje stvaraju bolidi u prolazu, zapravo izazvale požar. Redari pored staze su reagovali i ugasili požar, tako da je sesija nastavljena.

Međutim, isti neobični prizor je viđen i tokom kvalifikacija za Sprint nekoliko sati kasnije, kada je ponovo došlo do požara pored staze iz navedenog razloga. Kvalifikacije za Sprint dodatno je zakomplikovala kiša, što je prouzrokovalo probleme za vozače na stazi na kojoj se utrke Formule 1 nisu vozile još od 2019. godine zbog pandemije koronavirusa.

Bilo je mnoštvo izlijetanja sa staze i izbrisanih krugova, no na kraju se najbolje snašao Lando Norris u McLarenu, koji je ostvario pole position za subotnji Sprint. Zanimljivo, njegovo najbolje vrijeme kruga je prvobitno poništeno zbog napuštanja granica staze, no ubrzo mu je priznato nakon ponovnog pregleda situacije.

Drugi u kvalifikacijama za Sprint bio je sedmostruki svjetski F1 prvak Lewis Hamiton u Mercedesovom bolidu, dok je treće vrijeme kruga ostvario Fernando Alonso u Aston Martinu.

Verstappen nije mogao bolje od četvrtog mjesta nakon napuštanja granica staze, a top 5 je "zaključao" Ferrarijev Carlos Sainz.

Sprint utrka se vozi u subotu od 5:00 sati po našem vremenu.