Nijemci odlučili
0

BMW se povlači iz Formule 1

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon japanske Honde (uoči sezone), Svjetsko prvenstvo Formule 1 je odlučila napustiti još jedna velika ekipa. Riječ je o njemačkom BMW-u.

Iz BMW-a su vijest objavili na novinarskoj konferenciji u svom središtu u Münchenu, a obrazloženje takve odluke je da žele koristiti sredstva koja ulažu u Formulu 1 u ostalim područjima svoje proizvodnje.

Od svog ulaska u Formulu 1 kao tim (2006. godine BMW je preuzeo Sauber), jer je prije sudjelovao samo kao opskrbljivač motorima, BMW je upisao tek jednu pobjedu, prošle godine na Velikoj nagradi Kanade.

  • Naravno da je to bila teška odluka za nas. Ali to je rezoultni zaokret u strategiji poslovanja naše tvrtke – rekao je predsjednik BMW-a Norbert Reithofer.

Ove sezone BMW je skupio tek osam bodova u poretku konstruktora, a takvi su rezultati razočaravajući s obzirom na činjenicu koliko se novca troši na ulaganja u tehnološki razvoj i inovacije, kao i cjelokupni pogon koji prati jednu F1 ekipu.

  • Naravno da bismo voljeli nastaviti s našim radom i pokazati da je ova sezona bila samo rupa na cesti nakon tri uspješne godine. Ali opet razumijem odluku iz korporativne perspektive. Sada ćemo se usredotočiti na preostale utrke i demonstrirati naš borbeni duh u posljednjim utrkama i nastojati se oprostiti dobrim rezultatima od Formule 1 – rekao je direktor F1 momčadi BMW Subera Mario Theissen.

U svojoj debitantskoj sezoni u Formuli 1 2006. BMW je u završio kao peti u poretku konstruktora, 2007. završio ja kao drugi nakon što su svi bodovi radi kazne oduzeti McLaren-Mercedesu, dok je 2008. zavšio kao treći. Ukupno je njihov učinak jedan osvojeni pole position (Kubica u Bahrainu 2008.) i 16 osvojenih postolja.

Gašenje BMW-ove ekipe u Formuli 1 odmah je potaknulo glasine gdje će sljedeće sezone voziti "njihovi" vozači Robert Kubica i Nick Heidfeld, a zasad su im moguća nova odredišta nepoznata.

Vezani članci