Održava se 9. juna
78

Bliži se Red Bull Showrun u Sarajevu, ovako će izgledati staza kojom će se voziti F1 bolid

D. B.
Sarajevo će 9. juna biti domaćin velikog događaja Red Bull Showrun, a sada je poznato kako će zapravo izgledati staza kojom će juriti bolid Formule 1 i druga atraktivna vozila.

Kao što je već najavljeno, zvijezda cjelodnevnog događaja u glavnom gradu BiH bit će slavni britanski vozač Formule 1 David Coulthard, koji će stazom postavljenom na trasi od Marijinog Dvora do Tehničke škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BIH voziti RB7, šampionski F1 bolid ekipe Red Bull Racing iz 2011. godine.

Paddock će se nalaziti na parkingu pored tržnog centra Alta, odakle će RB7 izaći pred mnogobrojnu publiku i pojuriti sarajevskim asfaltom. Okretne stanice su predviđene na raskrsnicama koje će ujedno predstavljati dva kraja staze, a upravo na ovim lokacijama će Coulthard "zapaliti" gume snažnog bolida i praviti "krofne", što je neizostavni dio njegovog performansa. Također, ovom stazom će svoje drift automobile voziti i dvojac Red Bull Driftbrothers, dok će ona poslužiti i kao pozornica za virtuoza na motociklu Arunasa Gibiežu, koji će na istim raskrsnicama izvoditi najviše stuntova.

Red Bull Showrun će biti moguće posmatrati potpuno besplatno, a publika će imati priliku da stoji pored staze cijelom njenom dužinom, uključujući raskrsnice. Naravno, gradski saobraćaj će biti obustavljen na cijelom području održavanja Red Bull Showruna, a za vožnju će se koristiti alternativni pravci kretanja.

Neke od najboljih pozicija za praćenje, bit će zasigurno raskrsnice kod Alte i Tehničke škole, a oni koji žele osigurati neometan pogled na stazu i rezervisati svoje mjesto, mogu kupiti ulaznice za sjedeća mjesta u Fan Pit zoni, odnosno za tribine koje će biti postavljene na strani Zemaljskog muzeja BiH.

Ulaznice je moguće kupiti putem servisa Kupikartu.ba online i na prodajnim mjestima, ali su karte po aktuelnim, povoljnijim cijenama dostupne još kratko, pa svi koji žele svoje garantovano sjedište trebaju požuriti sa kupovinom.

Red Bull Showrun je zamišljen kao cjelodnevni događaj s bogatim programom, tako da će publika osim posmatranja vožnje F1 bolida, drift automobila i motocikla, moći uživati i u muzičkim nastupima, kao i na partyjima.

Inače, u Sarajevu se 9. juna očekuje više od 50.000 ljudi, a za one koji tog dana ne budu u prilici da borave u glavnom gradu BiH, osiguran je direktan TV prijenos Red Bull Showruna na Sport Klubu.