Max Mosley za njemački Bild
0

Bernie nije pojma imao da se Schumi vraća

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Međunarodne federacije autosportova (FIA) Max Mosley (69) pristao je na veliki intervju njemačkom dnevniku Bildu. Novinari najčitanijega njemačkog dnevnika Nicolaus Fest i Dorothea Jantschke propisno su pitanjima “izrešetali” britanskog pravnika. Tom je prilikom otkrio da niti on niti šef Formule 1 Bernie Eclestone pojma nisu imali da se Michael Schumacher vraća u takmičenje.

"Ja sam to čuo gledajući televiziju u svom stanu u Monacu. Odmah sam zvao Bernieja da bih provjerio informaciju. “Zar se Schumi stvarno vraća?”, pitao sam ga. Pojma nije imao što ga pitam, a nakon što sam mu ponovio rekao je samo da “nema šanse”. Rekao sam mu neka upali televizor. Ostao je u šoku", ispričao je Mosley nastavivši:

"Njegov će povratak Formuli 1 dati ogroman zamah. Postigao je sjajne rezultate u svojoj karijeri i na takvog smo se Schumachera navikli. Jedan Schumacher ne zna sporo voziti. On je sposoban iz svakog auta izvući maksimum, više od bilo kojega drugog vozača".

"Sjećam se njegova debija iz 1991. godine. Prvu je utrku vozio u Jordanu, tada uvjerljivo najsporijem bolidu u Formuli 1. Uspio ga je u prvoj utrci dovesti na sedmo mjesto".

"Hoće li nastaviti i sljedeće sezone? Ne bih otpisao tu mogućnost. Ako se ponovno zarazi utrkama, ko zna?"

Na konstataciju novinara kako je poznato da je Mosley i sam sin nekadašnjeg britanskoga fašističkog vođe, te da je Bernie Ecclestone nedavno je izjavio da je Adolf Hitler napravio neke dobre stvari, a Flavio Briatore fotografiran kako pozdravlja nacističkim pozdravom, te na pitanje je li Formula 1 utočište za ljude s profašističkim stajalištima, Mosley je rekao:

"Nije. I nemojte misliti da je Bernie Hitlerov obožavatelj. Naravno, nije smio reći što je rekao. Istina je da je ono što je Hitler učinio bilo užasno. A to Bernie nije mogao vidjeti. On je, kao i mnogi uspješni poslovni ljudi, u pitanjima politike vrlo naivan".

Danas kada razmilja o idejama svoga ova Mosley ističe da je očeva ideja bila ujedinjena Europa nakon rata.

"U mladim sam ga danima podupirao. Danas više ne. Zemlje u Europi prerazličite su da i bile ujedinjene. Otac je bio fašist prije rata, poslije se doktrine odrekao. Meni je, u svakom slučaju, predstavljao vrhunski autoritet".

"Da bi se shvatilo šta je i zašto je radio, treba razumjeti kontekst onog vremena. Bio je siromašan, 34-godišnja glava porodice čija su djeca iz neimaštine okolo trčkarala bosonoga. Želio je nešto promijeniti", didao je Mosley.

Nekadašnje vlastito podržavanje aparthejda, predsjednik Međunarodne federacije autosportova objasnio je riječima:

"Mislio sam tada da su razlike među rasama tolike da je preopasno pustiti ih da žive zajedno. No, bilo je to prije 50 godina. Otad se mnogo toga nabolje promijenilo. Na planu borbe protiv rasizma postignuti su veličanstveni rezultati".

Mosleyjev je intervju Bildu zapravo bio pomirbene prirode. Britanac je povukao tužbu protiv Axel Springer AG-a, izdavačke kuće u čijem je portfelju i Bild. Uslov za to bila je izdavačeva uplata 290.000 eura u humanitarne svrhe. Mosley se pak revanširao intervjuom.

Izdavača je tužio zbog sado-mazo skandala, za kojeg su u Bildu, kao i u Sunu, tvrdili da se odvijao pod nacističkom konotacijom.

"Ništa u svemu tome nije imalo veze s nacizmom. Da je u tome uhvaćen bilo ko drugi osim mene, niti jednom ga se riječju ne bi dovelo u kontekst fašizmm", objasnio je Mosley.