Formula 1
0

Bernie Ecclestone potvrdio održavanje utrke u Bahreinu

Piše: A. U.
Bernie Ecclestone (Foto: AFP)
Bernie Ecclestone (Foto: AFP)
Šef Formule 1, Bernie Ecclestone, izjavio je kako ne vidi razlog zašto se utrka za Veliku nagradu Bahreina ne bi održala ovog vikenda.

Sedmica protesta u ovoj arapskoj državi podudarit će se sa početkom treninga za ovu utrku, koju organizira opozicija vladajuće porodice Bahreina.

"Ne vidim razlog zašto utrka ne bi bila uspješna", izjavio je Ecclestone za AFP i dodao kako ne zna da iko protestuje u Bahreinu.

New York Times piše kako je zemlja pojačala osiguranje nakon serije eksplozija, uključujući i eksploziju automobila u finansijskoj oblasti prijestolnice Maname. Nije bilo povrijeđenih, a šteta je bila ograničena.

Vlasti u Bahreinu najavile su adekvatne sigurnosne mjere tokom održavanja utrke. "Pitanje sigurnosti je veoma obećavajuće. Bahrein će se pobrinuti da se preduzmu sve mjere sigurnosti tokom utrke, baš kao i u drugim državama u kojima se održavaju ovakvi međunarodni sportski događaji", izjavila ja vladina glasnogovornica.

Demonstranti održavanje utrke vide kao priliku da naglase nepravdu koja im se i dalje čini, javlja Reuters. Utrka koja se trebala održati 2011. godine je prvo odgođena, a zatim otkazana nakon što su slomljeni prodemokratski protesti koji su trajali čitav mjesec.

Utrka je prošle godine održana tek nakon što su Ecclestone i uprava Svjetske automobilističke federacije (FIA) potvrdili da je tamo sigurno za osoblje Formule 1.

Prije utrke, mehaničari tima Force India doživjeli su incident u kojem se zapaljiva bomba odbila od krov njihovog automobila, dok su se demonstranti borili protiv policije na glavnom autoputu pored Maname. Narednog dana, tim je preskočio drugi trening, kako bi osigurali da se njihovo osoblje može sigurno vratiti u hotel prije mraka.

U prošlogodišnjoj utrci je pobijedio vozač Red Bulla i aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel, a pratili su ga vozači Lotusa, Kimi Raikkonen i Romain Grosjean.